Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Nepozornost při nákupu připravila ženy o tašky 

Ve středu (3. 11. 2010) královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 35 přestupků a 9 nově spáchaných trestných činů.
Přestupky na úseku dopravy se zařadily na přední místa ve statistikách, kdy muži zákona udělili sedmi řidičům pokutu za nerespektování dopravního značení. V sedmi případech nebyla kontrolovaná vozidla v odpovídajícím technickém stavu. K dalším častým prohřeškům řidičů se zařadilo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, jízda bez dokladů nebo telefonování během jízdy. Policistům se přestupky podařilo vyřešit na místě blokovou pokutou.
Skupina dopravních nehod během dne vyjížděla k pěti haváriím, při kterých nebyl nikdo zraněn, a hmotná škoda dosáhla částky 336.000 korun.
Kromě dopravních přestupků s železnou pravidelností plní policejní evidence trestná činnost převážně majetkového charakteru, mezi kterou se zařadily i tři drobné krádeže zboží v obchodech. Nepoctiví zákazníci si od policistů vysloužili blokovou pokutu. Na okraji zájmu hlídek nezůstaly ani čtyři oznámení o narušení občanského soužití.  
 
Odpoledne vyhledal pomoc policistů mladý muž s případem krádeže jízdního kola. K události vypověděl, že ráno přijel na svém bicyklu na Riegrovo náměstí v Hradci Králové. Kolo odstavil do stojanu před budovou zdravotního střediska, řádně ho zabezpečil a odešel vyřídit si své záležitosti. Po návratu ho však u stojanu čekalo nepříjemné překvapení. Nenašel tam ani kolo, ani zámek, kterým bylo zabezpečeno. Neznámý lapka si právě jeho bicykl vybral, násilím překonal zámek a kolo si odvezl. Okradený cyklista vyčíslil  škodu na 7.000 korun. Muži zákona skutek zadokumentovali a zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody. Jeden z dalších případů krádeže jízdního kola zaměstnal hradecké policisty po devatenácté hodině, kdy událost na policii oznámil okradený studen, kterému se ze dvora vysokoškolských kolejí v Hradci ztratilo jízdní kolo. Mladík vypověděl, že se ve středu v podvečer vracel na kolej, když zahlédl neznámého zloděje, který ze dvora právě odjížděl na ukradeném jízdním kole. Na místo telefonicky přivolal hlídku policie, ale lapka byl již pryč. Zloděj svým protiprávním jednáním způsobil škodu  4.600 korun. Muži zákona po pachateli zahájili pátrání a případ dále vyšetřují jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří neznámého zloděje kol vypátrat, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
Pokuta až 15.000 korun také hrozí neznámému zloději, který se kolem poledne nezdráhal okrást nakupující seniorku v jednom z královéhradeckých obchodních domů. Důchodkyně skutek přišla na služebnu oznámit krátce před čtrnáctou hodinou. Do protokolu vypověděla, že kolem oběda navštívila prodejnu potravin. U vchodu si vzala nákupní vozík, kam na háček pověsila i svou kabelku. Na prodejní ploše vybrala různé druhy potravin, které následně u kasy vyndávala na posuvný pás. Zřejmě během této krátké nepozornosti se však stala terčem útoku neznámého lapky, který ji připravil o kabelku a rychle zmizel. Okradená seniorka začala postrádat svou kabelku hned, jak nákup zaplatila, ale to již bylo pozdě. Několik vteřin nepozornosti ji  připravil o kabelku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí a osobní doklady. Celkovou škodu vyčíslila na 650 korun. Strážci zákona skutek zaevidovali a případ vyšetřují jako přestupek proti majetku.
Obdobným případem se policisté zabývali odpoledne, kdy jejich pomoci využila další okradená seniorka, která rovněž o svou tašku přišla během nákupu v obchodním domě v centru krajského města. Po dvanácté hodině navštívila obchod. U vchodu si vzala nákupní vozík, kam si odložila i kabelku. Během nakupování se plně věnovala výběru zboží a ani nezaznamenala, že přišla o kabelku. Neznámému zloději stačila chvíle nepozornosti své oběti k tomu, aby jí kabelku sebral. Okradená žena přišla o tašku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí, doklady a další osobní věci. Lapka jí svým jednáním způsobil škodu  7.800 korun. V tomto případě policisté zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, za kterých zloději hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
Vzhledem k nadcházejícím předvánočním nákupům žádáme všechny návštěvníky obchodních domů i center k obezřetnosti. Kabelky či tašky s osobními věcmi mějte vždy při sobě a pod dohledem. Nedávejte lapkům šanci tím, že své věci necháte volně na košíku bez dozoru. Zlodějům stačí jen pár vteřin k tomu, aby Vás o tašku nepozorovaně připravili.
 
Odpoledne přišel na obvodní oddělení starší muž oznámit krádež věcí z vozidla, o které přišel na parkovišti u obchodního centra poblíž Hradce Králové. Odpoledne přijel vozidlem na parkoviště obchodního domu, kde zaparkoval a odešel na nákup. Po chvíli se k autu vrátil a do kabiny si na sedadlo odložil peněženku. Přešel ke kufru vozidla a naložil nakoupené zboží dovnitř. Neznámý zloděj zřejmě využil příležitosti, kdy se muž věnoval nakládání zboží, a z kabiny peněženku sebral. Bez povšimnutí však nezůstal ani mobilní telefon, který byl položen u peněženky. Okradený muž  přišel o portmonku, kde měl uloženou finanční hotovost a osobní doklady. Celkovou škodu vyčíslil na 2.900 korun. Muži zákona celou událost zaevidovali a případ vyšetřují jako přestupek proti majetku, za který zloději hrozí ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
por. Marta Trávníčková
4. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem