Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Jízdní kola mizela ze sklepů i stojanů 

Ve středu (21. 9. 2010) královéhradečtí policisté zanesli do evidencí celkem 19 přestupků a 15 nově spáchaných trestných činů. Převážně majetková trestná činnost zaměstnala muže zákona nejvíce, kdy se jednalo v drtivé většině o krádeže či krádeže vloupáním. Vedle majetkové trestné činnosti obsadily přední místa v policejních statistikách přestupky v dopravě, kdy se mezi ty nejčastější zařadilo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, nerespektování dopravního značení, jízda bez dokladů či nevyhovující technický stav provozovaných vozidel. Policisté prohřešky řidičů vyřešili na místě, a to blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod během dne vyšetřovala osm oznámených havárií, při kterých tři osoby utrpěly lehká zranění. Hmotná škoda způsobená nehodami se vyšplhala na 376.000 korun.
 
Krátce po poledni vyjížděla policejní hlídka k oznámení o vloupání do sklepní kóje v jednom z panelových domů na Novém Hradci Králové. Na místě již policisty vyhlížel mladý muž, který událost oznámil. K případu vypověděl, že před několika dny sklep kontroloval a uložené věci byly v naprostém pořádku a na svém místě. Jinak tomu však bylo ve středu dopoledne, kdy se do suterénu vrátil. Hned si všiml otevřených dveří kóje a následnou kontrolou se potvrdilo mladíkovo podezření. Sklep navštívil neznámý zloděj a ukradl pánské jízdní kolo. Strážci zákona místo činu ohledali a zjistili, že do sklepa neznámý lapka vnikl po předchozím násilném odstranění visacího zámku, který kóji zabezpečoval. V současné době případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Pokud se policistům podaří neznámého pachatele vypátrat, hrozí mu trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.
 
Odpoledne přijal operační důstojník na linku 158 oznámení o krádeži peněženky z osobního vozidla, ke které došlo v centru krajského města. Na místo vyrazila policejní hlídka a okradeného muže vyslechla. Odpoledne muž přijel služebním vozidlem do centra města k pobočce firmy, kde pracuje. Ve skladu naložil zboží a krátce se zdržel. Zapomněl však uzamknout vozidlo, kde měl na sedadle spolujezdce položenou svou peněženku. Po chvíli se k autu vrátil, když zjistil, že je peněženka pryč. Neznámému pachateli stačilo pár minut k tomu, aby peněženku z auta sebral. Okradený muž tak přišel o peněženku, kde měl uloženou finanční hotovost, platební kartu a osobní doklady. Zloděj mu svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 600 korun. Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení může zloděj počítat s trestem odnětí svobody v délce dvou let.
 
Dalším případem krádeže věcí z nezajištěného vozidla se policisté zabývali po sedmnácté hodině, kdy se na ně obrátil starší muž. K případu vypověděl, že společně se svým kolegou přijel vozidlem do centra města Hradce Králové, kde se podílí na rekonstrukci domu. Před budovou vozidlo odstavil a společně se spolupracovníkem odešli na stavbu. Uzamknout auto však zapomněl. Ve vozidle si muž ponechal koženou bundu s plátěnou taškou. Odložené věci nalákali zloděje, kterému stačilo pouze otevřít dveře auta, a bunda s taškou byla jeho. Nic netušící muž se k autu odpoledne vrátil, ale odložené věci již hledal marně. Svou neopatrností tak přišel o bundu a tašku, kde měl uložené osobní doklady. Celkovou škodu okradený vyčíslil na 2.000 korun. Muži zákona událost zadokumentovali a případ šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří zloděje vypátrat, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
V podvečer vyšetřovali královéhradečtí policisté případ krádeže jízdního kola na Velkém náměstí v Hradci Králové. O své jízdní kolo tam během odpoledne přišel mladý muž, který bicykl odstavil v chodbě domu. Před odchodem si stroj pro jistotu řádně zabezpečil. Ani lankový zámek však neodradil neznámého lapku, který ho násilím překonal a bicykl si odvedl. Mladík se odpoledne pro kolo vrátil, ale nenašel ani bicykl, ani zámek. Způsobenou škodu okradený cyklista vyčíslil na téměř 4.700 korun. Muži zákona skutek šetří jako přestupek proti majetku, za který hrozí ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
Půl hodiny před půlnocí byla přivolána policejní hlídka k případu vloupání do sklepní kóje panelového domu na Novém Hradci Králové. Muži zákona provedli řádné ohledání místa činu, kde již vyčkávala majitelka sklepa. Žena k události vypověděla, že suterén kontrolovala přibližně před měsícem a uložené věci byly na svém místě. Ve středu večer se do sklepa opět vydala, ale k jejímu překvapení našla kóji otevřenou. Následnou kontrolou zjistila, že jí z kóje zmizelo jízdní kolo. Policisté místo činu řádně ohledali a zjistili, že po překonání visacího zámku se do sklepní kóje zloděj vloupal. Lapka svým protiprávním jednáním způsobil škodu za více jak 10.000 korun. Strážci zákona zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.
por. Marta Trávníčková
22. září 2010

vytisknout  e-mailem