Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Zloději usnadnil práci v peněžence poznamenaný PIN  

Ve čtvrtek (5. 8. 2010) přibylo do policejních evidencí celkem 12 nově spáchaných trestných činů a 41 přestupků. Vedle majetkové trestné činnosti obsadily přestupky v dopravě přední místa v policejních statistikách, kdy osm řidičů dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení. Sedm šoférů během jízdy nesvítilo a další tři motoristé při silniční kontrole nepředložili doklady potřebné k řízení. V pěti případech nebyla kontrolovaná vozidla v odpovídajícím technickém stavu. Muži zákona přestupky vyřešili na místě blokovou pokutou. Během dne byly přivolány policejní hlídky ke třem drobným krádežím zboží v obchodech, které se podařilo blokově vyřešit. Skupina dopravních nehod během dne vyjížděla pouze k jedné havárii, která si naštěstí nevyžádala žádné zranění zúčastněných osob. Hmotná škoda způsobená nehodou přesáhla 120.000 korun.
 
Hned v ranních hodinách vyšetřovala skupina dopravních nehod k havárii na silnici číslo 35 směrem na Jičín na křižovatce k obcím Bříza a Světí. K nehodě došlo zřejmě tím, že řidič osobního vozidla Mazda 626 nedal přednost vozidlu Škoda Fabia přijíždějícímu po hlavní komunikaci. Řidiči již neodvratitelnému střetu nedokázali zabránit. Na místě oba šoféři podstoupili orientační dechovou zkoušku, která neprokázala požití alkoholu před jízdou. Dopravní nehoda si naštěstí nevyžádala žádné zranění, ale hmotná škoda se vyšplhala na 122.000 korun.
 
Krátce před desátou hodinou dopolední policisté vyšetřovali případ krádeže peněženky, ke kterému domu v jednom z novobydžovských obchodů. Na místo okamžitě vyrazila policejní hlídka, kde již vyčkávala okradená paní. K události vypověděla, že dopoledne navštívila místní obchod. U vchodu si vzala nákupní vozík, na který si zavěsila látkovou tašku s peněženkou. Během nákupu se věnovala výběru zboží a několikrát vozík s taškou neměla plně pod dozorem. Na vhodný okamžik trpělivě vyčkával neznámý zloděj, a když se paní znovu od košíku odvrátila,  rychle z tašky vytáhl peněženku. Nic netušící zákaznice s vybraných zbožím přejela ke kase, kde chtěla zaplatit. Peněženku již v tašce hledala marně. Paní tak přišla o peněženku, kde měla uloženou finanční hotovost, platební kartu a osobní doklady. Zloději to však nestačilo, a tak z ukradené platební karty ještě vybral finanční hotovost. Práci mu ulehčila skutečnost, že v peněžence nalezl poznamenaný PIN ke kartě. Lapka svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 17.200 korun. Strážci zákona případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení může zloděj počítat až s dvouletým trestem odnětí svobody nebo propadnutím věci.
 
Odpoledne řádil neznámý zloděj v Jižní ulici v Hradci Králové, kde ze stojanu ukradl pánské jízdní kolo. Případ na policii kolem šestnácté hodiny oznámil majitel kola, který vypověděl, že po poledni na svém bicyklu přijel. Kolo odstavil do stojanu před domem, řádně zabezpečil zámkem a odešel. Po několika hodinách se muž ke stojanu vrátil, ale na místě kde odstavil kolo, našel pouze přestřižený zámek. Neznámého lapku evidentně neodradil ani lankový zámek, který násilím překonal a kolo si odvedl. Okradený majitel vyčíslil způsobenou škodu na 1.700 korun. Muži zákona případ v současné době vyšetřují jako přestupek proti majetku, za který zloději hrozí ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
V podvečer vyjížděla policejní hlídka k případu krádeže zboží v obchodě na Rašínově třídě v Hradci Králové. Na místě již policisty vyhlížela ostraha prodejny společně s dvaapadesátiletým nepoctivým zákazníkem. Muž navštívil místní obchod a na prodejní ploše ukradl jedny pánské rifle v hodnotě téměř 1.000 korun. Svůj lup si pečlivě uschoval a poté prošel přes pokladní zónu bez zaplacení. Ostraha obchodu však muže vzápětí vyzvala ke kontrole a ukradené zboží u něho nalezla. Výtečník tak po zásluze skončil v rukou policistů, od kterých si vysloužil blokovou pokutu, a nepoškozené zboží putovalo zpět na prodejní pult.
por. Marta Trávníčková
6. srpna 2010

vytisknout  e-mailem