Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Ze zahrady zmizely železné trubky 

Květnové pondělí (17. 5. 2010) přineslo do policejních evidencí celkem 62 přestupků a 7 nově spáchaných trestných činů. Prohřešků některých neukázněných šoférů bylo opět nejvíce, kdy 21 řidičů dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení. V osmi případech policisté zjistili u kontrolovaných vozidel nevyhovující technický stav. Tři motoristé se před jízdou zapomněli připoutat bezpečnostním pásem a další dva při silniční kontrole nepřeložili doklady potřebné k řízení. Přestupky se hlídkám podařilo vyřešit na místě blokovou pokutou. Policisté územního odboru v Hradci Králové vyšetřovali trestnou činnost, která byla převážně majetkového charakteru. Policejní hlídky během dne šetřily čtyři drobné krádeže zboží v obchodech a jedno oznámení o narušení občanského soužití. Skupina dopravních nehod vyjížděla k sedmi haváriím, při kterých dvě osoby utrpěly zranění. Hmotná škoda způsobená nehodami dosáhla částky 1.300.000 korun.
 
Dopoledne přišel na obvodní oddělení zástupce bytového družstva domu v ulici Hradecká v Hradci Králové oznámit krádež čtyř požárních hadic. K případu vypověděl, že počátkem dubna firma do domu instalovala skříně s hadicemi a řádně je zaplombovala. V neděli ráno si však jeden z obyvatel domu všiml, že na jedné ze skříní je porušená plomba. Skříň otevřel a zjistil, že je prázdná. Následná kontrola prokázala, že hadice zmizely i ze zbývajících třech skříní. Neznámý lapka svým protiprávním jednáním způsobil škodu bytovému družstvu ve výši 4.900 korun. Muži zákona případ pečlivě zadokumentovali a šetří ho jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří nenechavého zloděje dopadnout, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
Pár minut po poledni vyhledal pomoc policistů mladý muž s případem krádeže kovových trubek. Ke krádeži vypověděl, že měl na jeho zahradě v obci Zachrašťany uložené trubky o délce 5 metrů. Před několika dny zahradu kontroloval a vše bylo v naprostém pořádku na svém místě. V pondělí po obědě se muž na pozemek vrátil, kde ho však čekalo nepříjemné překvapení. Neznámý zloděj, v době jeho nepřítomnosti, vnikl na pozemek a odnesl si celkem šestnáct pětimetrových trubek. Majitel vyčíslil celkovou škodu na 3.000 korun. Strážci zákona případ v současné době šetří jako přestupek proti majetku. V případě dopadení může sběratel kovu za své protiprávní jednání zaplatit až patnáctitisícovou pokutu.
 
Rozbité okénko firemního vozidla zaměstnalo policejní hlídku odpoledne. Oznamovatel k případu sdělil, že před několika dny osobní vozidlo odstavil na parkovišti v ulici Machkova v Hradci Králové. Auto řádně zabezpečil a odešel. Nemilé překvapení ho však čekalo, když se k autu vrátil. Neznámý vandal si právě jeho vozidlo vybral za terč svého útoku a rozbil okénko u řidiče. Následnou kontrolou kabiny motorista zjistil, že se nic neztratilo. Vandal však svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 3.000 korun. Policisté případ šetří jako přestupek proti majetku.
 
Dvě krádeže jízdních kol vyšetřovali královéhradečtí policisté v odpoledních hodinách. Po čtrnácté hodině přišla na policejní služebnu starší žena oznámit krádež jízdního kola ze společné kolárny domu v ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové. K případu vypověděla, že před několika dny bicykl kontrovala. Ten byl na svém místě a řádně zabezpečený zámkem. V pondělí ráno se do sklepa pro kolo vrátila, ale tam ho již nenašla. Neznámu lapkovi se její kolo zřejmě zalíbilo, a tak si ho odvedl. Okradená žena stanovila způsobenou škodu na 4.800 korun. Dalším případem krádeže bicyklu se muži zákona zabývali v podvečer, kdy na služebnu případ oznámil student jedné z královéhradeckých středních škol. K události sdělil, že v odpoledních hodinách přijel k budově školy a bicykl opřel o zídku. Kolo řádně zabezpečil lakovým zámkem a odešel na výuku. Po více jak dvou hodinách vyučování skončilo. Mladík chtěl na svém bicyklu odjet domů, ale ten již u zídky hledal marně. Neznámý pachatel využil příležitosti, přestřihl zámek a kolo bylo jeho. Svým protiprávním jednáním tak způsobil škodu ve výši 1.000 korun. Oba uvedené případy policisté řádně zadokumentovali a šetří je jako přestupek proti majetku. V případě dopadení hrozí zlodějům až patnáctitisícová pokuta.
 por. Marta Trávníčková
18. května 2010

vytisknout  e-mailem