Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Ze tří aut zmizely katalyzátory 

Ve čtvrtek (1. 7. 2010) přibylo do policejních evidencí celkem 39 přestupků a 17 nově spáchaných trestných činů. Vedle majetkové trestné činnosti obsadily přestupky v dopravě přední místa v policejních statistikách, kdy deset řidičů bylo potrestáno za nerespektování dopravního značení. Mezi další časté prohřešky motoristů patřil špatný technický stav provozovaných vozidel, jízda bez použití bezpečnostních pásů nebo chybějící povinná výbava vozidla. Strážci zákona přestupky vyřešili na místě blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod během dne vyjížděla celkem ke čtyřem oznámeným haváriím, při kterých tři osoby utrpěly zranění. Hmotná škoda způsobená nehodami se vyšplhala na 2.000.000 korun.
 
Dopoledne se na policisty obrátil mladý muž s případem poškození oplocení pozemku v Týnišťské ulici v Třebechovicích pod Orebem. Majitel pozemku na policejní služebně vypověděl, že zřejmě v nočních hodinách neznámý vandal vytrhl dvě laťky z plotu. Svým protiprávním jednáním tak způsobil škodu ve výši 200 korun. Muži zákona případ řádně zaevidovali a v současné době ho šetří jako přestupek proti majetku.
 
Odpoledne se třebechovičtí policisté zabývali případem poškození skleněných výplní dveří a okna na objektu výkrmny prasat v obci Lejšovka. Muž, který případ na policii oznámil, vypověděl, že po poledni z výkrmny prasat odcházel a vše bylo v naprostém pořádku. Jinak tomu však bylo odpoledne, kdy se opět na místo vrátil. Hned si všiml, že neznámý vandal rozbil skleněnou výplň vstupních dveří a bočního okna budovy. Vandal svým řáděním způsobil celkovou škodu ve výši 1.000 korun. Strážci zákona případ šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří neznámého pachatele dopadnout, může počítat až s patnáctitisícovou pokutou.
 
Tři případy krádeže katalyzátorů ze zaparkovaných vozidel zaměstnaly královéhradecké policisty v odpoledních hodinách. Po patnácté hodině oznámil první případ na policii majitel poškozeného vozidla, který o katalyzátor přišel na parkovišti v ulici Sokolská v Hradci Králové. Ve středu dopoledne auto odstavil na parkovišti a odešel. Odpoledne chtěla vozidlem odjet jeho manželka, ale po nastartování se z vozidla ozýval neobvyklý hluk. Neznámý zloděj totiž z vozidla ukradl katalyzátor a ještě poškodil část výfukového systému. Majitel auta nebyl schopen vyčíslit hodnotu ukradené součástky, a proto byla ponechána odbornému vyjádření. Před šestnáctou hodinou se na policisty obrátila mladá žena s podobným případem. K události vypověděla, že v úterý ráno svým vozidlem přijela na parkoviště v ulici Sokolská v Hradci Králové. Auto řádně zabezpečila a odešla. Odpoledne se k vozidlu vrátila, ale stejně jako v předchozím případě, vydávalo po nastartování značný hluk. Následná kontrola ukázala, že neznámý lapka i na jejím vozidle uřízl katalyzátor. Svým protiprávním jednáním tak způsobil škodu ve výši 4.000 korun. Obě krádeže policisté šetří jako přestupky proti majetku, za které zloději hrozí ve správním řízení pokuta ve výši 15.000 korun. Poslední oznámení týkající se krádeže katalyzátoru přijali hradečtí policisté třicet minut po šestnácté hodině. Pomoc policistů vyhledala majitelka poškozeného osobního vozidla, která vypověděla, že ve čtvrtek ráno přijela do ulice Hradecká v Hradci Králové. Auto odstavila na parkoviště, řádně ho zabezpečila a odešla do zaměstnání. Odpoledne se k autu vrátila a chtěla odjet domů. Po nastartování vozidlo vydávalo velký hluk a i v tomto posledním případě následná kontrola výfukového systému prokázala chybějící katalyzátor. Neznámý zloděj využil příležitosti a z odstaveného auta katalyzátor vyřízl. Majitelka vyčíslila způsobenou škodu na 20.000 korun. Policisté uvedený případ řádně zadokumentovali a v současné době ho šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
por. Marta Trávníčková
2. července 2010

vytisknout  e-mailem