Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Ve čtvrtek převládala majetková trestná činnost 

V průběhu čtvrtka (20. 5. 2010) přibylo do policejních evidencí celkem 60 přestupků a 10 nově spáchaných trestných činů. Vedle četných přestupků v dopravě muži zákona vyšetřovali trestnou činnost převážně majetkového charakteru, mezi kterou patřily i dvě krádeže zboží v obchodech. Dva případy narušení občanského soužití zaměstnali policejní hlídky na Královéhradecku. Přestupky v dopravě již tradičně obsadily přední místa v policejní statistice, kdy 23 šoférů dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení. Šest řidičů se před jízdou zapomnělo připoutat bezpečnostním pásem a další tři motoristé za jízdy nesvítili. V pěti případech policisté zjistili u kontrolovaných vozidel vážně nedostatky v technickém stavu. Trestu neunikl ani spolujezdec na motocyklu, kterému chyběla ochranná přilba. Přestupky se podařilo vyřešit na místě, a to blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod vyšetřovala devět oznámených havárií, při kterých jedna osoba utrpěla zranění. Celková hmotná škoda způsobená nehodami byla stanovena na 270.000 korun. Mezi každodenní činnosti dopravních policistů patří silniční kontroly a dohled nad plynulostí a bezpečností silničního provozu v regionu.
 
Krátce po šesté hodině ranní se na policisty obrátil mladý muž s případem vloupání do jeho sklepní kóje, ke kterému došlo v jednom z domů v ulici Milady Horákova v Hradci Králové. Policejní hlídka na místo ihned vyrazila. Oznamovatel k události vypověděl, že před několika dny sklep kontroloval, vše bylo na svém místě a v pořádku. Ve čtvrtek ráno se muž do suterénu vrátil a hned si všiml chybějícího visacího zámku na petlici sklepní kóje. Následnou kontrolou muž zjistil, že si nezvaný host ze sklepa odvedl dvě jízdní kola. Policisté místo činu řádně ohledali a šetřením zjistili, že neznámý zloděj násilím překonal zámek a následně vnikl do sklepní kóje. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 8.000 korun. Muži zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. V případě dopadení může lapka počítat až s tříletým trestem odnětí svobody.
 
Dalším vloupání, tentokrát do osobního vozidla, se policisté zabývali v poledne, kdy případ na policejní linku oznámila mladá žena. K události sdělila, že dopoledne přijela firemním vozidlem k prodejně v ulici Myslivečkova v Hradci Králové. Auto odstavila u nákladové rampy, řádně zabezpečila a odešla do prodejny. Uvnitř se zdržela přibližně čtvrt hodiny a opět se k vozidlu vrátila. Tam ji však čekalo nemilé překvapení. V době její nepřítomnosti neznámý zloděj rozbil okénko pravých dveří a z kabiny ukradl kabelku a satelitní navigaci. Paní tak přišla o kabelku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí, platebními kartami, osobními doklady a dále dva mobilní telefony. Okradená žena vyčíslila škodu na jejích věcech na 8.600 korun. Policisté zahájili vyšetřování případu pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletý trestem odnětí svobody.
 
Poslední případ vloupání muži zákona vyšetřovali odpoledne v ulici Jana Masaryka v Hradci Králové, kde si neznámý lapka vybral jízdní kola uložená ve sklepě domu. Vloupání oznámila majitelka plechové sklepní kóje, která vypověděla, že před pár dny sklep kontrolovala a uložené věci byly v pořádku. Včera odpoledne se do suterénu vrátila, kde ji však čekalo nepříjemné překvapení. Hned si všimla přestřiženého oka u petlice na dveřích. Paní vzápětí kóji zkontrolovala a zjistila, že zmizela tři jízdní kola. Policisté místo činu pečlivě ohledali a zadokumentovali. Neznámý pachatel krádeží tří bicyklů a poškozením dveří kóje způsobil škodu ve výši 16.800 korun. Strážci zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. V případě dopadení hrozí lapkovi trest odnětí svobody v délce tří let.
por. Marta Trávníčková
21. května 2010

vytisknout  e-mailem