Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Zloději se hodil starý nábytek 

V úterý (20.4. 2010) přibylo do policejních evidencí celkem 45 přestupků a 17 nově spáchaných trestných činů. Přestupky neukázněných řidičů již tradičně obsadily přední místa v policejní statistice, kdy osm řidičů dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení a čtyři se vydali na cestu bez dokladů potřebných k řízení vozidla. Muži zákona se také zaměřili na technický stav vozidel, kdy v šesti případech zaznamenali vážné nedostatky. Tři šoféři během jízdy nesvítili a dva se zapomněli před jízdou připoutat. Skupina dopravních nehod během dne vyšetřovala dvě oznámené havárie, při kterých jedna osoba utrpěla zranění a hmotná škoda dosáhla 150.000 korun. Dopravní policisté v regionu prováděli silniční kontroly a dohlíželi na plynulost a bezpečnost silničního provozu. Policisté územních odborů se zabývali šetřením trestné činnosti převážně majetkového charakteru, mezi které patřily i tři drobné krádeže v obchodech. Stranou zájmu policistů nezůstaly ani čtyři případy narušení občanského soužití mezi manželi nebo sousedy.
 
Hned v ranních hodinách se na policisty obrátila majitelka domu v Horově ulici v Hradci Králové s případem poškození zámku dveří. K události policistům vypověděla, že v přízemí domu se nachází obchod. Dveře prodejny si neznámý vandal, zřejmě v nočních hodinách, vybral za terč svého útoku. Poškodil zámek vstupních dveří obchodu a z místa činu utekl. Svým protiprávním jednáním tak způsobil škodu ve výši 2.500 korun. Muži zákona případ řádně zadokumentovali v současné době ho šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří vandala vypátrat, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
Dopoledne se chlumečtí policisté zabývali případem zanedbání povinné výživy. Dvaačtyřicetiletý muž odmítá platit výživné a své dvě děti. Placení alimentů se vyhýbá i přesto, že mu tuto povinnost uložil pravomocným rozsudkem Okresní soud v Hradci Králové a Kolíně. Výživné nezodpovědný otec neplatí od ledna letošního roku (2010). Do současné doby neplatič dluží částku dosahující 20.000 korun. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy. V případě prokázání viny může zapomnětlivý otec strávit až dva roky za mřížemi.
 
Krátce po poledni vyjížděla policejní hlídka k případu krádeže věcí ze zahrady v ulici Lišická v Chlumci nad Cidlinou. Na místě již čekal okradený senior, který policistů vypověděl, že po jedenácté hodině na svou zahradu přijel. Hned si všiml, že něco není v pořádkou. Následnou kontrolou pozemku zjistil, že zmizelo několik kusů uskladněného nábytku, stavební kolečko a tři nefunkční zámky. Neznámého zloděje natolik zlákal odložený nábytek, že na zahradu vnikl a ten si odnesl. Důchodce vyčíslil způsobenou škodu na 1.000 korun. Strážci zákona případ zanesli do policejních evidencí jako přestupek proti majetku a po neznámém pachateli pátrají.
 
Odpoledne šetřili policisté obvodního oddělení vloupání do sklepa v ulici Nerudova v Třebechovicích pod Orebem. Muži zákona místo činu řádně ohledali a zjistili, že neznámý lapka násilím vnikl do sklepa bytového domu. Nejvíce se mu tam zalíbilo dámské jízdní kolo, se kterým z místa činu rychle zmizel. Oznamovatelka vypověděla, že ještě v ranních hodinách byl sklep v naprostém pořádku. Způsobenou škodu vyčíslila na 8.200 korun. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě dopadení hrozí neznámému pachateli až dvouletý trest odnětí svobody nebo propadnutí věci.
 
V podvečer přišla na policejní služebnu v Holohlavech mladá žena oznámit krádež mobilního telefonu, o který zřejmě přišla na dětské hřišti. Mladá maminka k události sdělila, že odpoledne si svůj telefon uložila do kapsy vesty a se svým dítětem odešla na hřiště, kde si vestu odložila na lavičku. Přibližně po dvou hodinách z hřiště odešla a během zpáteční cesty zjistila, že jí chybí mobilní telefon. Mladá žena vyčíslila současnou hodnotu telefonu na 8.500 korun. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, kdy nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
por. Marta Trávníčková
21. dubna 2010

vytisknout  e-mailem