Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Zloději brali kabelky, kola a mobilní telefony  

Ve čtvrtek (16. 9. 2010) královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 43 přestupků a 8 nově spáchaných trestných činů. Přestupky některých neukázněných šoférů zaměstnali muže v uniformách nejvíce, kdy třinácti řidičů bylo potrestáno za nedodržování dopravního značení. V šesti případech nebyla kontrolovaná vozidla v odpovídajícím technickém stavu. Mezi další časté prohřešky se zařadilo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, jízda bez dokladů či rozsvícených potkávacích světel. Přestupky se podařilo vyřešit na místě blokovou pokutou. Policisté územního odboru se během dne věnovali vyšetřování převážně majetkové trestné činnosti, mezi kterou se zařadily i dvě drobné krádeže zboží v obchodech. Nepoctiví zákazníci z nákupu odešli bez zboží a navíc s blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod vyšetřovala čtyři oznámené havárie, při kterých naštěstí nebyl nikdo zraněn. Hmotná škoda způsobená haváriemi přesáhla částku 200.000 korun.
 
Krátce před osmou hodinou ranní vyjížděla skupina dopravních nehod k havárii do ulice Domečkova v Hradci Králové. K nehodě došlo tím, že řidič osobního vozidla Škoda Forman při parkování narazil do před ním stojícího vozidla Opel Vectra. Po nehodě pětadvacetiletý šofér podstoupil orientační dechovou zkoušku, která prokázala požití alkoholu před jízdou, a to 2,04 promile. Následující test ukázal hodnotu 1,88 promile alkoholu v dechu. Nezodpovědný motorista při nehodě naštěstí neutrpěl žádné zranění, ale policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Při nehodě došlo k poškození pouze osobního vozidla Opel Vectra, které bylo vyčísleno na 3.000 korun.
 
Dopoledne vyhledal pomoc policistů mladý muž s případem krádeže jeho mobilního telefonu. K události mladík vypověděl, že v noci navštívil jeden z barů v městské části Malšovice v Hradci Králové. Mobilní telefon si položil na stolek a věnoval se zábavě. Kolem druhé hodiny v noci se muž odebral k barovému pultu pro pití a mobil zanechal na stolku. Po chvíli se s občerstvením ke stolu vrátil, ale telefon byl pryč. Neznámého zloděj zřejmě nestřežené zařízení nalákalo, a tak si ho přisvojil. Okradený návštěvník baru vyčíslil způsobenou škodu na 4.900 hodin. Muži zákona událost pečlivě zadokumentovali a případ v současné době vyšetřují jako přestupek proti majetku. V případě dopadení může lapka počítat s pokutou až 15.000 korun.
 
Během odpoledne královéhradecké policisty, mimo jiné případy, zaměstnaly dvě krádeže jízdních kol. První skutek přišla krátce po třinácté hodině oznámit starší žena. Okradená paní policistům uvedla, že v ranních hodinách na svém kole přijela do Hradecké ulice v Hradci Králové. Bicykl odstavila do stojanu, řádně zabezpečila lankovým zámkem a odešla do zaměstnání. Kolem poledne chtěla kolo překontrolovat, ale ve stojanu nenašla ani kolo, ani zámek. Neznámému zloději se bicykl zalíbil, a tak násilím překonal zámek a kolo si odvedl. Okradená žena vyčíslila způsobenou škodu na 3.300 korun. Druhým případem se policisté zabývali před sedmnáctou hodinou v Třebechovicích pod Orebem, kdy na policejní služebnu přišla událost oznámit mladá žena. O svůj bicykl žena přišla v prostoru na ukládání kol u místního vlakového nádraží. V ranních hodinách k nádraží přijela, bicykl odstavila do stojanu, řádně zabezpečila zámkem a vlakem odjela do Hradce Králové. Odpoledne se pro kolo opět vrátila, ale na zemi našla pouze přeštípnutý zámek a kolo bylo pryč. Neznámý zloděj jí svým protiprávním jednáním způsobil škodu, která přesáhla částku 4.000 korun. Oba případy policisté vyšetřují jako přestupky proti majetku. Pokud se podaří zloděje vypátrat, mohou počítat s pokutou až 15.000 korun.
 
V podvečer vyjížděla policejní hlídka k případu krádeže kabelky v jednom z královéhradeckých obchodních domů. Na místě již muže zákona vyhlížela okradená paní, která jim sdělila, že se společně se svým mužem vydala na nákup. U vchodu si vzali nákupní vozík a paní si na něho tašku
zavěsila. Během návštěvy prodejny se plně věnovala nakupování a ani nezaznamenala, že se stala obětí neznámého zloděje. Ten si počkal na vhodný okamžik, kdy se nakupující pár od vozíku na několik vteřin odvrátil, a tašku sebral. Okradená žena tak přišla o kabelku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí, platební kartou a osobními doklady, dva mobilní telefony a další osobní věci. Zloděj jí způsobil škodu, kterou vyčíslila na téměř 17.000 korun. Muži zákona případ zadokumentovali a v současné době zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
por. Marta Trávníčková
16. září 2010

vytisknout  e-mailem