Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Auto před nočním řáděním vandala neobstálo  

První podzimní den (23. 9. 2010) přinesl do policejních evidencí celkem 44 přestupků a pouze 7 nově spáchaných trestných činů. Policisté územního odboru se věnovali vyšetřování trestné činnosti převážně majetkového charakteru, mezi kterou se zařadilo i pět drobných krádeží zboží v obchodech. Nepoctiví zákazníci se z nákupu vrátili bez zboží a navíc s blokovou pokutou. Na okraji zájmu strážců zákona však nezůstalo ani jedno oznámení o narušení občanského soužití. Policejní hlídky se také zaměřily na neukázněné řidiče, kdy šesti udělily pokutu za nerespektování dopravního značení a dalším pěti za nedodržování nejvyšší povolené rychlosti. Sedm zapomnětlivých šoférů se před jízdou zapomnělo připoutat a dva při silniční kontrole nepředložili doklady. Ve čtyřech případech nebyla kontrolovaná vozidla v odpovídajícím technickém stavu a jednomu řidiči v autě chyběla povinná výbava. Policisté všechny prohřešky vyřešili na místě, a to blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod během dne vyšetřovala tři oznámené havárie, při kterých jedna osoba utrpěla zranění. Hmotná škoda způsobená nehodami dosáhla částky 30.000 korun.
 
Po páté hodině ranní vyjížděla policejní hlídka k případu poškození osobního vozidla, ke kterému došlo na Slezském Předměstí v Hradci Králové. Na místě již policisty nedočkavě vyhlížel, majitel poškozeného auta. Motorista k případu vypověděl, že uplynulý den své vozidlo odstavil na parkovišti, řádně ho zabezpečil a odešel domů. Nic netušící muž se následující den v brzkých ranních hodinách k autu opět vrátil, ale nevěřil svým očím. Právě na jeho vozidle se v noci vyřádil neznámý vandal, který rozbil čelní i zadní sklo auta a bez povšimnutí nezůstalo ani okno dveří u řidiče a zadního spolujezdce. Majitel poničeného vozidla vyčíslil způsobenou škodu na 4.000 korun. Muži zákona místo činu zadokumentovali a po neznámém pachateli či pachatelích pátrají. Případ vyšetřují jako přestupek proti majetku, za který hrozí ve správním řízení až patnáctitisícová pokuta.
 
Před polednem vyhledala pomoc policistů mladá žena s případem krádeže jízdního kola, o které přišla z úterý na středu (22. 9. 2010) v centru krajského města. Policistům vypověděla, že v úterý odpoledne na svém kole přijela domů a v chodbě kolo opřela o zábradlí, kde ho před odchodem ještě řádně zabezpečila lankovým zámkem. Večer šla žena kolem místa, kde původně kolo odstavila, ale tam již nenašla ani kolo, ani zámek. Neznámý lapka násilím překonal zámek a bicykl si odvedl. Svým protiprávním jednáním tak způsobil škodu za více jak 4.000 korun. Muži v uniformách případ zaevidovali a v současné době skutek šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří zloděje vypátrat, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.0000 korun.
 
Odpoledne zastavila policejní hlídka při silniční kontrole ve Smiřicích třiapadesátiletého řidiče osobního vozidla Opel Astra. Strážci zákona motoristu vyzvali k předložení dokladů a k orientační dechové zkoušce. Doklady měl muž v pořádku, ale se zkouškou na alkohol to bylo horší. Při prvním testu měřicí přístroj ukázal hodnotu 1,26 promile alkoholu v dechu a při druhé 1,20 promile. Policisté následně řidiče převezli k lékařskému vyšetření, které bylo spojeno s odběrem krve. V případu královéhradečtí policisté zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo peněžitou sankcí.
por. Marta Trávníčková
24. září 2010

vytisknout  e-mailem