Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Zloděje nalákaly nezabezpečné kolárny 

Ve středu (17. 2. 2010) královéhradečtí muži zákona zařadili do evidencí celkem 43 přestupků a 8 nově spáchaných trestných činů. První místo v policejní statistice obsadily přestupky v dopravě, kdy patnáct řidičů bylo pokutováno za nerespektování dopravního značení. Mezi nejčastější přestupky neukázněných řidičů patřila jízda bez dokladů potřebných k řízení nebo jízda bez použití bezpečnostních pásů. Mnozí motoristé si také před jízdou zapomněli rozsvítit světla. Častým problémem je i technický stav některých provozovaných vozidel nebo propadlá známka o technické kontrole. Policisté drtivou většinu uvedených přestupků řeší na místě blokovou pokutou. Ke každodenní práci policistů obvodních oddělení patří vyšetřování převážně majetkové trestné činnosti. Policejní hlídky v průběhu dne prověřovali také pět oznámení o narušení občanského soužití. Skupina dopravních nehod vyjížděla pouze ke dvěma oznámených haváriím, při kterých nebyl nikdo zraněn a hmotná škoda se pohybovala kolem 50.000 korun.
 
V dopoledních hodinách přijali královéhradečtí policisté oznámení o poškození dvou vozidel v obci Všestary na Královéhradecku. Na místě již na policisty čekal majitel poškozených aut, který k události vypověděl, že v nočních hodinách se svým vozidlem přijel. Auto zaparkoval pod přístřeškem, řádně ho zabezpečil a odešel domů. Následující ráno se však nestačil divit. Neznámý pachatel rozbil trojúhelníkové okénko auta a vnikl dovnitř. Ve vozidle pouze zpřeházel uložené věci, ale nic neukradl. Tím však řádění neznámého vandala neskončilo. Neobstálo před ním ani opodál zaparkované další osobní vozidlo, do kterého také pouze vnikl, ale nic neodcizil. Majiteli vozidel tak způsobil škodu na poškozených oknech ve výši 3.000 korun. Muži zákona případ šetří jako přestupek proti majetku.
 
Krátce po desáté hodině byla přivolána policejní hlídka k případu krádeže zboží v jednom z královéhradeckých obchodních domů. Na místě již čekala ostraha obchodu se dvěma zadrženými výtečníky. Mladíci navštívili prodejnu, kde v oddělení elektroniky sebrali dvě krabičky se sluchátky v hodnotě téměř 700 korun. Zboží si ukryli v rukávech svých bund a nepozorovaně chtěli projít přes pokladní zónu. Za kasami však byli chyceni ostrahou obchodu a ukradené zboží museli vrátil. Oba mladíci po zásluze skončili v rukou policie a za své protiprávní jednání dostal každý z nich blokovou pokutu ve výši 500 korun. Nepoškozené zboží se vrátilo zpět na prodejní pult.
 
Neznámý zloděj řádil v domě na třídě SNP v Hradci Králové. Dopoledne se na policisty s žádostí o pomoc obrátil straší muž s případem krádeže věcí, které měl uložené v kolárně domu. Okradený senior k události sdělil, že počátkem roku v kolárnu kontroloval a uložené věci byly na svém místě. Jednalo se o rotoped, hasicí přístroj, dvě antény a doplňky na jízdní kolo. Jinak tomu však bylo ve středu dopoledne, když se do kolárny vrátil, věci byly pryč. Neznámý lapka pravděpodobně využil toho, že místnost nebyla řádně uzamčená, a věci penzisty si odnesl. Svým protiprávním jednáním tak způsobil škodu ve výši 2.500 korun. Muži zákona případ šetří jako přestupek proti majetku. V případě dopadení hrozí neznámému zloději pokuta až 15.000 korun.
 
Dalším případem krádeže věcí z kolárny se policisté zabývali odpoledne v ulici Severní v Hradci Králové. Tentokrát se jednalo o krádež jízdního kola. Majitel ukradeného bicyklu policistům k události vypověděl, že své kolo měl uložené v kolárně a řádně zabezpečené zámkem. Místnost je pro celý dům společná, ale není zvykem ji zamykat. Snadno přístupný lup zřejmě nalákal neznámého zloděje, který si po překonání lankového zámku kolo odvedl. Krádeží způsobil škodu ve výši 1.500 korun. Policisté případ řádně zadokumentovali a šetří ho jako přestupek proti majetku. Pokud se policistům podaří zloděje dopadnout mohla by mu ve správním řízení hrozit pokuta až 15.000 korun.
 
Po patnácté hodině přijali policisté oznámení o krádeži popelnice v ulici Luční v Hradci Králové. Krádež oznámila mladá žena, která k události vypověděla, že před několika dny popelnici postavila před dům, aby byla připravena na svoz komunálního odpadu. Následující den však paní zjistila, že se po popelnici slehla zem. Neznámý zloděj zřejmě využil příležitosti a popelnici ukradl. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 200 a policisté případ šetří jako přestupek proti majetku.
por. Marta Trávníčková
18. února 2010

vytisknout  e-mailem