Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Na jaře kradl zimní výbavu 

Ve středu (19. 5. 2010) královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 60 přestupků a 15 nově spáchaných trestných činů. Přestupky některých neukázněných motoristů již tradičně obsadily přední místa v policejních statistikách, kdy patnáct z nich dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení. Mezi další časté prohřešky řidičů patřila jízda bez použití bezpečnostních pásů, dokladů potřebných k řízení nebo jízda bez rozsvícených světel. Ve dvou případech policisté zjistili nedostatky v povinné výbavě vozidla. Přestupky se podařilo vyřešit na místě blokovou pokutou. Policisté územního odboru vyšetřovali trestnou činnost převážně majetkového charakteru, mezi kterou patřily i tři drobné krádeže zboží v obchodech. Na okraji zájmu policistů nezůstalo ani oznámení o narušení občanského soužití. Skupina dopravních nehod vyjížděla ke čtyřem oznámeným haváriím, při kterých utrpěly dvě osoby zranění. Celková škoda způsobená nehodami byla stanovena na 12.000 korun.
 
V nočních hodinách policejní hlídka zastavila při silniční kontrole osobní vozidlo Škoda Felicia v ulici Hořická v Hradci Králové. Muži zákona řádně jednatřicetiletého řidiče vyzvali k předložení dokladů a k orientační dechové zkoušce na alkohol. Doklady měl muž v pořádku, ale s dechovou zkouškou to bylo horší. Měřicí přístroj při prvním testu ukázal hodnotu 1,46 promile alkoholu v dechu a při následujícím 1,50 promile. Strážci zákona poté opilého muže převezli k lékařskému vyšetření na Protialkoholní záchytnou stanici, kde se podrobil odběru krve k laboratornímu vyšetření. Policisté případ šetří ve zkráceném přípravném řízení, a proto si muž ještě tentýž den vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Nezodpovědný motorista tak kvůli několika pivům přišel o řidičský průkaz, ale také mu v případě odsouzení hrozí až jeden rok vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
 
Po osmé hodině ranní se na policisty obrátil zaměstnanec distributorské firmy s případem krádeže nerezových dvířek z elektrického rozvaděče, ke kterému došlo v obci Libřice na Třebechovicku. Policejní hlídka k případu vyrazila a místo činu řádně ohledala. Šetřením policisté zjistili, že neznámý lapka, zřejmě v nočních hodinách, dvířka ukradl a zmizel. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu, která byla předběžně stanovena na 30.000 korun. Muži zákona skutek v současné době šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Pokud se neznámého zloděje podaří dopadnout, hrozí mu až dvouletý trest odnětí svobody nebo propadnutí věci.
 
Případ krádeže pohonných hmot z osobního vozidla vyšetřovali policisté v ulici Fučíkova v Novém Bydžově. Oznámení učinil majitel auta, který k události vypověděl, že uplynulý večer vozidlo odstavil na parkovišti. Řádně ho zabezpečil a odešel domů. Následující den dopoledne se na parkoviště vrátil a chtěl se svým vozidlem odjet. Po několika neúspěšných pokusech o nastartování šel muž zkontrolovat motorovou část vozidla, kde si všiml vytažené palivové hadičky. Následnou kontrolou stavu paliva zjistil, že mu neznámý zloděj z nádrže odčerpal celkem 20 litrů benzinu. Zloději to však nestačilo, a tak z vozidla ještě ukradl třílitrový kanystr s nemrznoucí kapalinou. Majitel auta vyčíslil celkovou škodu ve výši 800 korun. Policisté skutek zaevidovali jako přestupek proti majetku. V případě dopadení může zloděj benzinu počítat až s patnáctitisícovou pokutou.
 
V pravé poledne přišla na obvodní oddělení mladá žena oznámit krádež kabelky z kanceláře, ke které došlo v jednom ze zdravotnických zařízení na Slezské Předměstí v Hradci Králové. Okradená paní k události vypověděla, že ráno přišla do práce a kabelku si v kanceláři odložila pod stůl. V průběhu dopoledne při plnění pracovních povinností na pár minut kancelář opustila. Po návratu ji však čekalo nemilé překvapení. Kabelka byla pryč. Neznámému lapkovi stačilo pouze pár minut ženiny nepřítomnosti a velká dávka drzosti k tomu, aby do kanceláře vešel a kabelku ukradl. Poškozená přišla o tašku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí, osobními doklady a platební kartou. Celkovou škodu žena stanovila na 67.000 korun. Policisté místo činu ohledali a případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až pětiletým trestem odnětí svobody.
 
Ve večerních hodinách byla přivolána policejní hlídka k případu vloupání do sklepní kóje ve Štefánikově ulici v Hradci Králové. Na místě již čekal majitel sklepa a policistům k události vše vypověděl. Večer se muž vydal do sklepa pro nářadí. Hned si všiml, že jsou u jeho sklepa poškozené dveře. Neznámý zloděj za použití hrubého násilí odřezal panty na zárubních a vnikl do sklepa. Uvnitř se mu zalíbily dva páry lyží, a tak si je odnesl. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu, která byla předběžně stanovena na 17.000 korun. Muži zákona místo činu pečlivě zadokumentovali a případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě dopadení hrozí zloději trest odnětí svobody v délce dvou let.
por. Marta Trávníčková
20. května 2010

vytisknout  e-mailem