Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Ze stavby ukradl míchačku 

V úterý (18. 5. 2010) přibylo do policejních evidencí celkem 37 přestupků a 9 nově spáchaných trestných činů. Vedle přestupků v dopravě se policejní hlídky zabývaly vyšetřováním jedné drobné krádeže zboží v obchodě a třemi případy narušení občanského soužití. Prohřešky některých neukázněných řidičů každodenně plní policejní statistiky, a proto ani úterý nebylo v tomto ohledu výjimkou. V sítích policejních hlídek uvízlo osmnáct šoférů, kteří nerespektovali dopravní značení. Častým nedostatkem byl i nevyhovující technický stav vozidla, chybějící povinná výbava nebo jízda bez použití bezpečnostních pásů. Muži zákona přestupky vyřešili na místě blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod během dne vyjížděla pouze k jedné oznámené havárii, při které nebyl nikdo zraněn. Způsobená škoda byla stanovena na 10.000 korun. Dopravní policisté se také věnovali silničním kontrolám a dohledu nad plynulostí a bezpečností silničního provozu v regionu.
 
Po šesté hodině ranní vyjížděla policejní hlídka k případu krádeže pohonných hmot z čerpací stanice v Pilnáčkově ulici v Hradci Králové. Na místě již muže zákona vyhlížela obsluha stanice, která v události vypověděla. Pět minut po šesté ráno přijelo ke stojanu osobní vozidlo Opel, ze kterého vystoupil mladší muž. Do nádrže auta natankoval více jak 63 litrů benzinu v hodnotě 2.049 korun. K překvapení „pumpařky“ však mladík nepřišel natankovaný benzin zaplatit, ale bez váhání nasedl zpět do vozidla a z čerpací stanice ujel. Policisté případ zadokumentovali jako přestupek proti majetku. V případě dopadení může neznámý zloděj počítat až s patnáctitisícovou pokutou.
 
Případ ukradené stavební míchačky řešili nechaničtí policisté v průběhu dopoledne, kdy se na ně obrátil nešťastný stavebník. K události vypověděl, že je majitelem rozestavěného domu v obci Stračovská Lhota. Před několika dny stavbu opustil a míchačka byla na svém místě. V pondělí v podvečer se muž na stavbu vrátil, kde ho však čekalo nemilé překvapení. Neznámý zloděj využil toho, že rozestavěný dům ještě nebyl řádně zabezpečen, a z prostoru stavby míchačku ukradl. Majitel stroje vyčíslil jeho současnou hodnotu na 4.500 korun. Zloděj se svým činem dopustil protiprávního jednání, které policisté šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří lapku vypátrat, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
O tom, že jízdní kola ve stojanech před budovou, jsou stálým lákadlem pro zloděje, se přesvědčila před několika dny i pečovatelka v Hradci Králové. Žena přijela na bicyklu na před sociální centrum v Malšovicích. Kolo odložila do stojanu, řádně zabezpečila zámkem a odešla. Přibližně za hodinu se pro kolo vrátila, ale ve stojanu nenašla ani bicykl, ani zámek. Neznámému zloději se kolo zřejmě zalíbilo, a tak přestřihl lankový zámek a bicykl si odvedl. Svým činem způsobil škodu přesahující 3.600 korun. Muži zákona případ zaevidovali jako přestupek proti majetku. Neznámému zloději hrozí v případě dopadení až patnáctitisícová pokuta.
 
Odpoledne vyhledal pomoc policistů zástupce jedné z novobydžovských firem s případem krádeže elektrických kabelů a kompresorů z obhospodařovaného areálu. Muž k události vypověděl, že v úterý v poledne zjistil, že neznámý zloděj vnikl do budovy sila a z několika zařízení odřezal celkem 80 metrů elektrického kabelku. Se svým lupem se však nespokojil a ve svém řádění pokračoval ve vedlejší budově, kde se nachází kravín. Uvnitř si vybral dva volně přístupné kompresory od chladícího zařízení, a ty si odnesl. Svým protiprávním jednáním firmě způsobil škodu, která byla předběžně stanovena na 4.500 korun. Strážci zákona případ šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří zloděje vypátrat, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
por. Marta Trávníčková
19. května 2010

vytisknout  e-mailem