Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Dvakrát porušil zákaz řízení 

První červnové úterý (1. 6. 2010) přineslo do policejních evidencí celkem 38 přestupků a 12 nově spáchaných trestných činů. Prohřešky některých neukázněných řidičů pravidelně obsazují přední místa v policejních statistikách, tak ani úterý nebylo žádnou výjimkou. Policisté potrestali jedenáct řidičů za nerespektování dopravního značení. Ve čtyřech případech nebyla kontrolovaná vozidla v odpovídajícím technickém stavu. Jízda bez řidičského průkazu či rozsvícených světel nebo chybějící povinný výbava vozidla jsou častými přestupky, kterých se dopouští účastníci silničního provozu. Policisté Územního odboru Hradec Králové také v úterý vyšetřovali převážně majetkovou činnost, mezi kterou se zařadily i dvě drobné krádeže zboží v obchodech. Stranou zájmů policistů nezůstala ani tři oznámení o narušení občanského soužití. Skupina dopravních nehod vyjížděla pouze ke třem oznámeným haváriím, při kterých nebyl nikdo zraněn. Hmotná škoda byla vyčíslena na 12.000 korun. Mezi každodenní povinnosti dopravních policistů patří i silniční kontroly a dohled nad plynulostí a bezpečností silničního provozu.
 
Před polednem vyhledal pomoc policistů student jedné z královéhradeckých středních škol, který přišel o svou značkovou čepici. K události vypověděl, že v pondělí si čepici uložil v šatně školy a odešel na vyučování. Po skončení výuky se chlapec pro čepici do šatny vrátil, ale háček kde měla viset čepice, byl prázdný. Neznámý zloděj zřejmě využil toho, že šatna nebyla uzamčená, a tak měl cestu k snadnému lupu volnou. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 500 korun. Strážci zákona případ vyšetřují jako přestupek proti majetku, za který zloději hrozí ve správním řízení pokuta ve výši 15.000 korun.
 
Půl hodiny po třinácté odpolední zastavila policejní hlídka v ulici Pilnáčkova v Hradci Králové osobní vozidlo Ford Mondeo. Muži zákona třiadvacetiletého řidiče vyzvali k předložení dokladů a orientační dechové zkoušce. Výsledek zkoušky na alkohol byl negativní, ale s předložením dokladů řidič váhal. Nakonec policisté prověrkou v evidencích zjistili, že kontrolovaný šofér má hned dvakrát vysloven zákaz řízení motorových vozidel, a to Magistrátem města Chomutov a Ústí nad Labem. Nezodpovědný motorista proto putoval na obvodní oddělení, kde byl řádně vyslechnut. Policisté případ šetří ve zkráceném přípravném řízení, a proto si ještě tentýž den muž vyslechl podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě odsouzení může „šofér“ skončit až na tři roky za mřížemi.
 
Odpoledne přišel na obvodní oddělení mladý muž oznámit vloupání do sklepní kóje domu, ke kterému došlo v ulici Hradecká v Hradci Králové. K případu policistům vypověděl, že v úterý odpoledne přišel do suterénu domu a hned si všiml, že u jeho sklepní kóje chybí visací zámek a oko plechových dveří je poničené. Policejní hlídka na místo vyrazila a provedla řádné ohledání. Šetřením muži zákona zjistili, že neznámý lapka násilím do kóje vnikl a ukradl dvě jízdní kola, která k sobě byla připoutána zámkem. Majitel bicyklů vyčíslil celkovou škodu na 18.000 korun. Policisté zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až tříletým trestem odnětí svobody.
 
Po šestnácté hodině odpolední zastavili chlumečtí policisté při silniční kontrole osobní vozidlo Škoda MB 1000 v obci Lučice. Muži v uniformách třiapadesátiletou řidičku vyzvali k předložení dokladů a k orientační dechové zkoušce. Doklady měla žena v pořádku, ale se zkouškou na alkohol to bylo horší. Při prvním testu měřicí přístroj ukázal hodnotu 1,51 promile alkoholu v dechu a při druhém dokonce 1,55 promile. Policisté následně opilou řidičku převezli k lékařskému vyšetření, které bylo spojeno s odběrem krve. Případ chlumečtí policisté vyšetřují ve zkráceném přípravném řízení, a proto si motoristka v nejbližších dnech vyslechne podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení ženě hrozí až roční pobyt za mřížemi, zákaz činnosti nebo peněžitý trest. Kvůli několika skleničkám alkoholu se také bude muset na dlouhou dobu rozloučit se svým řidičským průkazem.
por. Marta Trávníčková
2. června 2010

vytisknout  e-mailem