Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Řidič nadýchal téměř tři promile alkoholu  

V úterý (29. 6. 2010) královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 43 přestupků a 13 nově spáchaných trestných činů. Přestupky některých neukázněných řidičů obsadily přední místa v policejních statistikách, kdy třináct šoférů dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení. Ve čtyřech případech nebyla kontrolovaná vozidla v odpovídajícím technickém stavu. Dva řidiči se vydali na cestu bez použití bezpečnostních pásů. V sítích policejních hlídek uvízl jeden cyklista, který nebyl za snížené viditelnosti řádně osvětlen. Mezi kuriózní případy se bezesporu zařadí i počínání jednoho motocyklisty, který na svém stroji cestoval společně se svým psem. Muži zákona přestupky vyřešili na místě blokovou pokutou. Policisty územního odboru Hradec Králové zaměstnalo vyšetřování převážně majetkové trestné činnosti, mezi kterou se zařadila i jedna drobná krádež zboží v obchodě. Stranou zájmu policistů nezůstaly ani tři oznámení o narušení občanského. Dopravní policisté během dne vyjížděli celkem k šesti oznámeným haváriím, při kterých tři osoby utrpěly zranění. Hmotná škoda přesáhla 70.0000 korun.
 
Krátce před třetí hodinou ranní zastavila policejní hlídka osobní vozidlo Hyundai Lantra v ulici Zborovská v Hradci Králové. Strážci zákona vyzvali jednačtyřicetiletého řidiče k předložení dokladů potřebných k řízení a k orientační zkoušce na alkohol. Motorista při sobě doklady neměl a ani s dechovou zkouškou to nebylo lepší. Měřicí přístroj ukázal hodnotu 2,97 promile alkoholu v dechu a následující test prokázal hodnotu 2,98 promile alkoholu. Policisté podnapilého řidiče převezli na lékařské vyšetření, kde podstoupil odběr krve k laboratornímu vyšetření. Nezodpovědný šofér strávil noc na lůžku Protialkoholní záchytné stanice. Muži zákona případ vyšetřují ve zkráceném přípravném řízení, a proto si hned po vystřízlivění muž od policistů vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení může „řidič“ strávit až jeden rok ve vězení nebo ho čeká peněžitý trest či zákaz činnosti.
 
Odpoledne vyhledal pomoc policistů mladý muž s případem krádeže jízdního kola. O svůj bicykl muž přišel na Velkém náměstí v Hradci Králové. Cyklista policistům vypověděl, že dopoledne na svém kole přijel na náměstí. Kolo odstavil do stojanu, řádně ho zabezpečil zámkem a odešel. Hodinu po poledni se ke stojanu vrátil, ale nenašel ani kolo, ani zámek. Neznámému zloději se bicykl zřejmě nakolik zalíbil, že násilím překonal zámek a kolo si odvedl. Okradený mladík vyčíslil hodnotu svého kola na 7.900 korun. Strážci zákona případ řádně zadokumentovali a v současné době ho šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Pokud se podaří neznámého zloděje vypátrat, hrozí mu až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Ve večerních hodinách přišel na policejní služebnu mladý muž oznámit krádež peněženky z jeho batohu. Mladík policistům vypověděl, že v podvečer přišel na koupaliště v Malšovicích. Na střední terase si odložil svůj batoh a šel se vykoupat. Muž se od svých věcí během návštěvy koupaliště několikrát vzdálil. Kolem dvacáté hodiny chtěl mladík koupaliště opustit, když zjistil, že mu v batohu chybí peněženka. Neznámého zloděje odložený batoh nalákal, a tak z něho ukradl peněženku. Muž tak přišel o peněženku, kde měl uloženou finanční hotovost a osobní doklady. Zloděj mu tak způsobil škodu ve výši 1.900 korun. Policisté případ šetří jako přestupek proti majetku. V případě dopadení může lapka počítat až s patnáctitisícovou pokutou.
por. Marta Trávníčková
30. června 2010

vytisknout  e-mailem