Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Z nádrží zmizelo celkem 540 litrů nafty 

Ve středu (21. 7. 2010) královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 48 přestupků a 15 nově spáchaných trestných činů. Prohřešky některých neukázněných řidičů již tradičně obsadily přední místa v policejních statistikách. Mezi nejčasnější patřilo nerespektování dopravního značení, jízda bez dokladů, nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, jízda bez použití bezpečnostních pásů nebo nevyhovující technický stav provozovaných vozidel. Policisté přestupky vyřešili na místě, a to blokovou pokutou. V průběhu dne byly policejní hlídky, mimo jiné, přivolány ke dvěma drobných krádežím zboží v obchodech. Nepoctiví zákazníci odešli z „nákupu“ s blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod vyšetřovala tři oznámené havárie, při kterých byly tři osoby zraněny. Hmotná škoda se vyšplhala na 240.000 korun. Dohled nad plynulostí a bezpečností silničního provozu patří ke každodenním povinnostem dopravních policistů.
 
Půl hodiny po sedmé hodině ranní přijali královéhradečtí policisté oznámení o vloupání do stavebních strojů v Novém Bydžově v místní části Zábědov. Neznámý lapka si za terč svého útoku   vybral tři odstavené stavební stroje v průmyslové zóně. Zřejmě pod rouškou noci násilím odstranil víčka nádrží u odstaveného jeřábu, bagru a nakonec i nakladače. Z nádrží přes noc zmizelo celkem 540 litrů motorové nafty. Lapka svým protiprávním jednáním způsobil celkovou škodu ve výši téměř 22.000 korun. Muži zákona místo činu řádně ohledali a zadokumentovali. Skutek v současné době šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě dopadení hrozí zloději nafty až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Až dva roky za mřížemi může strávit neznámý lapka za vloupání do osobního vozidla Toyota Carina. Případ na policii oznámil majitel auta krátce po osmé hodině ranní. Policisté na místo vyrazili a provedli řádné ohledání. Oznamovatel následně k události vypověděl, že uplynulý den své vozidlo odstavil na parkovišti na Benešově třídě v Hradci Králové. Auto řádně zabezpečil a odešel domů. Následující den ráno se k vozidlu vrátil, kde ho čekalo nemilé překvapení. Neznámý zloděj, zřejmě v nočních hodinách, násilím vnikl do kabiny vozidla, kde ukradl autorádio, šest reproduktorů a zesilovač. Okradený muž vyčíslil celkovou škodu na 17.300 korun.
 
Terčem útoku neznámého zloděje se dopoledne stala starší žena během nákupu v jednom z obchodních domů v Chlumci nad Cidlinou. Oznamovatelka se na policisty obrátila pár minut před desátou dopolední a k události vypověděla, že navštívila místní obchod. U vchodu si vzala nákupní vozík a tašku s uloženou peněženkou si pověsila na háček. V oddělení pečiva se od košíku na krátkou chvíli vzdálila, aby si vybrala zboží. Právě na tento vhodný okamžik čekal zloděj, který jí v nestřežené chvíli z tašky peněženku ukradl. Nic netušící paní se s vybraných zbožím odebrala k pokladně, kde chtěla nákup zaplatit. Peněženku již ve své tašce hledala marně. Během pár okamžiků tak paní přišla o peněženku, kde měla uloženou finanční hotovost a osobní doklady. Lapka jí způsobil škodu v celkové výši 3.700 korun. Strážci zákona případ vyšetřují jako přestupek proti majetku, za který nenechavci hrozí ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
Odpoledne se na královéhradecké policisty obrátil okradený řidič s případem vloupání do nákladního vozidla, ke kterému došlo v Novém Bydžově. Šofér k události sdělil, že kolem patnácté hodiny přijel ke staveništi. Náklaďák odstavil u stavební buňky a řádně ho zabezpečil. Následně společně s dělníky skládal z korby materiál. Přibližně po dvaceti minutách chtěl ze stavby odjet, když zjistil, že chybí celé okénko u řidiče včetně těsnící gumy. Následnou kontrolou interiéru šofér zjistil, že zmizela menší taška s uloženou finanční hotovosti. Neznámý lapka využil příležitosti, kdy se muž věnoval skládání materiálu, odstranil okénko u řidiče a pouzdro s penězi ukradl. Svým protiprávním jednáním tak způsobil celkovou škodu, která přesáhla 32.000. Policisté po zloději pátrají a případ v současné době vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
por. Marta Trávníčková
22. července 2010

vytisknout  e-mailem