Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Než se muž najedl, přišel o batoh 

Ve čtvrtek (27. 5. 2010) přibylo do policejních evidencí celkem 16 nově spáchaných trestných činů 34 přestupků. Vedle majetkové trestné činnosti obsadily přestupky v dopravě přední místa ve statistikách. Pět šoférů bylo potrestáno z nerespektování dopravního značení a dalších pět za jízdu bez rozsvícených světel. K nejčastějším přestupkům patřili špatný technický stav provozovaných vozidel, neúplná povinná výbava auta, jízda bez bezpečnostních pásů či dokladů. Muži zákona přestupky vyřešili na místě, a to blokovou pokutou. Policisty územního odboru nejvíce zaměstnávala majetková trestná činnost, mezi kterou patřily i čtyři drobné krádeže zboží v obchodě. Skupina dopravních nehod vyjížděla pouze ke dvěma oznámeným haváriím, při kterých nikdo nebyl zraněn. Dopravní policisté během dne prováděli silniční kontroly a dohlíželi na plynulost a bezpečnost silničního provozu.
 
Dopoledne královéhradečtí policisté vyšetřovali případ vloupání do sklepní kóje domu, ke kterému došlo v ulici Klumparova v Hradci Králové. Událost oznámil majitel sklepa a policistům vypověděl, že uplynulý den byla kóje zkontrolována a věci byly na svém místě. Jinak tomu však bylo ve čtvrtek ráno, když se muž do suterénu vrátil. S hrůzou zjistil, že právě jeho sklepní kóji navštívil nezvaný host. Násilím překonal zámek a vnikl dovnitř. Nejvíce se mu tam zalíbilo jízdní kolo, které si také odvedl. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 15.600 korun. Policisté místo činu řádně ohledali a případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až tříletým trestem odnětí svobody.
 
Případ krádeže pohonných hmot z čerpací stanice vyšetřovali policisté krátce před jedenáctou dopolední. Na policii se obrátil zástupce firmy provozující čerpací stanici v Kutnohorské ulici v Hradci Králové. Policisté provedeným šetřením zjistili, že kolem deváté hodiny dopoledne k čerpacímu stojanu stanice přijelo osobní vozidlo Citroen. Z auta vystoupil neznámý mladík a do nádrže natankoval více jak 113 litrů nafty v hodnotě 3.445 korun. K překvapení obsluhy však výtečník odebranou naftu nepřišel uhradit, ale naopak rychle nasedl zpět do vozidla a z čerpací stanice ujel. Policisté případ šetří jako přestupek proti majetku, za který zloději ve správním řízení hrozí až patnáctitisícová pokuta.
 
Zloději se nezdráhají okrást ani obědvajícího člověka. O této skutečnosti se přesvědčil mladý muž, který po poledni navštívil občerstvení na Dukelské třídě v Hradci Králové, aby se najedl. Batoh se svými věcmi si odložil pod jídelní pult a pustil se do hodování. Po několika minutách, nic netušící muž, dojedl a sehl se pod stůl pro odložený batoh. Pod jídelním pultem ho však nenašel. Neznámý lapka využil příležitosti, kdy muž svou pozornost zaměřil na konzumaci zakoupeného pokrmu, a tak ho okradl. Poškozený přišel o batoh, kde měl uloženou peněženku s finanční hotovostí a platební kartou, mobilní telefon a další osobní věci. Zloděj svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 53.500 korun. Strážci zákona zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení hrozí lapkovi trest odnětí svobody v délce od jednoho roku do pěti let.
 
K vloupání do sklepní kóje vyjížděla policejní hlídka odpoledne do ulice Okružní v Hradci Králové. Na místě již čekal majitel sklepa, který k události vypověděl, že již delší dobu sklep nekontroloval. Napravit to chtěl ve čtvrtek odpoledne, a tak se do suterénu vypravil. To však netušil, jak nepříjemné překvapení tam na něho čeká. Neznámý zloděj si totiž právě jeho sklepní kóji vyhlédl a násilím vnikl dovnitř. Historické kolo a sada na malování ho zaujaly nejvíce, a tak si věci odnesl. Majitel vyčíslil způsobenou škodu na 2.100 korun. Muži zákona místo činu řádně ohledali a zadokumentovali. Událost šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Pokud se policistům podaří nezdárného zloděje dopadnout, hrozí mu trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.
por. Marta Trávníčková
28. května 2010
 

vytisknout  e-mailem