Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Motoristé ujíždějí od nehod 

Úterý 25. 8. 2009 přineslo policistům náchodského regionu 23 nových spisů. Poměr trestných činů a přestupků byl v naprosté rovnováze, začali vyšetřovat 9 nových trestných činů a zabývali se 13 přestupky. Jeden spis se týkal netrestní záležitosti.
 
Během úterních 24 hodin se na linku tísňového volání obrátilo 30 volajících. Jen o něco více než polovina, přesně 16 občanů, se jich dovolala správně a policisté jim mohli pomoci či poradit. Zbývajících 14 volání policisté linky 158 vyhodnotili jako jim nepříslušící či nevyužitelná.
 
Trestná činnost pachatelů souvisela zejména s majetkovou oblastí. Policisté začali vyšetřovat několik krádeží do rekreačních objektů – viz článek. Další vloupání zaznamenali i u rodinného domku, kdy se pachatel přes noc vloupal do garáže na Jaroměřsku. Majiteli ukradl motorovou pilu a křovinořez.
 
Úterní statistice se nevyhnula ani typicky prázdninová trestná činnost. Policisté z obvodního oddělení v České Skalici vyjížděli do jednoho z autokempinků v jejich rajónu, kde zloděj přímo za bílého dne vybral stan. Pachatel drze vešel do postaveného stanu, zajištěného pouze zipem, a z batohů, uložených uvnitř stanu, odcizil tři peněženky s finanční hotovostí a osobními doklady plus mobilní telefon. Třem mladým turistům, dvěma slečnám a jednomu mladému muži, tak pobyt u slunného jezera rázem zakryly mraky a přibyla spousta starostí s opatřováním náhradních dokladů, blokací platební karty a mobilních služeb. Před ponecháváním osobních věcí ve stanech proto policisté opět důrazně varují.

 
Dopravní policisté stále častěji evidují dopravní nehody, kterých se dopouštějí motoristé, co od nehody ujedou bez toho, že by učinili nutné zákonné kroky. Policisté upozorňují, že v takových případech se motoristé vystavují postihu ve správním řízení. Kromě toho, že po vypátrání musí vyrovnat způsobené škody, hrozí jim až pětitisícová pokuta a uhrazení nákladů ve správním řízení. K tomu podle závažnosti způsobené nehody ještě odebrání bodů z jejich konta řidiče. Za nehodu, kterou není nutné hlásit policii, je to odečtení 3 bodů, za nehodu, kterou je nutné policii ze zákona hlásit, je to pak dokonce 7 bodů.
 
Dopravní nehoda, jejíhož pachatele prozatím neznají, se stala čtvrt hodiny před desátou dopoledne v Náchodě na Pražské ulici. Řidička, jedoucí v Opelu Astra zastavila za vozidlem, stojícím před přechodem pro chodce. Za ní jedoucí vůz již nestihl zastavit a do Opelu zezadu narazil. Dosud nezjištěný řidič však místo řádného vyplnění nehodového formuláře a zanechání osobních údajů prostě ujel. Dechová zkouška u řidičky Opelu vyloučila alkohol, na vozidle jí vznikla škoda ve výši 10.000 korun. Po pachateli nehody dopravní policisté pátrají.
 
Dopravní policisté od včerejška hledají ještě dalšího neznámého pachatele, který pro změnu způsobil drobnou nehodu v Hronově na parkovišti před Penny Marketem. Krátce před šestou hodinou odpoledne dosud nezjištěný řidič při zajíždění do parkovacího prostoru před obchodním domem narazil do zaparkovaného vozidla Volvo. Řidič poté z místa nehody ujel. Majitel, který přišel k vozu, zjistil, že mu neznámý neslušný řidič „upravil“ karoserii za 5.000 korun. (ilustrační foto PČR)
 
por. Bc. Eva Prachařová
26. 8. 2009

vytisknout  e-mailem