Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Nic nepřivázaného před chmatákem neobstálo 

Ve čtvrtek 17. 9. 2009 policisté náchodského regionu zaevidovali 19 nových spisů. Začali se zabývat 8 novými trestnými činy a vyjížděli prošetřovat 9 přestupků. Věnovali se i dvěma netrestním záležitostem.
 
Během čtvrtečních 24 hodin se na linku tísňového volání 158 obrátilo celkem 28 volajících. Méně než polovina telefonujících, 11 občanů, se dovolala na správné číslo a policisté se jejich podněty zabývali, zbývajících 17 telefonátů odkázali mimo působnost policie.
 
Přestupky a trestná činnost, které policisté ve čtvrtek řešili, se týkaly jak drobných majetkových deliktů, tak dopravy, ale muži zákona vyjížděli i k občanským neshodám.
 
Neosvětleného cyklistu zastavila v jednu hodinu v noci policejní hlídka v Broumově. Za jízdu bez osvětlení mu policisté uložili blokovou pokutu ve výši 300 korun a nařídili pokračovat pěšky.
 
Novoměstští policisté vyjížděli ráno po sedmé hodině k poškozenému oknu u sběrny druhotných surovin. Dovnitř se nikdo nedostal, způsobená škoda činila jen 500 korun a policisté začali vše prošetřovat jako přestupek proti majetku. Další výjezd Novoměšťáci uskutečnili o necelou hodinu později k poškrábanému autu. Majitel vozu přišel nahlásit, že mu někdo na soukromém parkovišti poškrábal jeho Hondu a škrábance v laku ohodnotil na částku 4 a půl tisíce korun. Také tento incident policisté prověřují jako přestupek proti majektu.
 
Policisté z Teplic nad Metují hledají ukradené jízdní kolo, které někdo sebral předešlého odpoledne v Bučnici. Majitel však na svůj bicykl nebyl příliš opatrný, když od něj odcházel, tak si ho jen opřel nezamčené o strom. Po návratu za půl hodinky bylo kolo pryč. Vzhledem k hodnotě kola ve výši 3.500 korun i tato událost spadá do přestupkové činnosti a pachateli v případě dopadení hrozí peněžitá sankce.
 
Mezilidskými neshodami se zabývali dopoledne policisté v Broumově. Nájemnice jednoho bytu přišla nahlásit, že jí majitel vyhrožuje a činí nátlak na její dřívější vystěhování, ačkoli s ním měla sepsánu řádnou smlouvu na delší období. Policisté oznámení zaevidovali a začali prošetřovat jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Náchodští policisté přijali v dopoledne oznámení o loupeži na lavičce - viz článek ,a v poledních hodinách o krádeži peněženky v jednom z místních podniků – viz článek.
 
Policisté z České Skalice prošetřují krádež starožitností – viz článek.
 
Broumovská hlídka krátce po poledni vypátrala a zatkla celostátně hledaného muže, kterého dopravila k dalšímu řízení před náchodský okresní soud.
 
Nic, co nebylo přivázané, před ním neobstálo, tak by se dal charakterizovat následující případ krádeže objasněný náchodskými policisty. Ti ve čtvrtek odpoledne zadrželi 39letého místního muže, po kterém pásli už od předchozího dne a noci. Po zadržení u něj našli helmu na jízdní kolo a blikačku, majiteli zmizela ve středu ráno, pracovní montérkovou bundu s mobilním telefonem a peněženkou v kapse, plus klíčky od vozu a od bytu, jinému poškozenému zmizela o něco později dopoledne. Následujícího rána ještě stihl hledaný muž na vlakovém nádraží uchvátit balíček určený místní firmě a další zásilku jiné firmě. Všechny věci musel přistižený chmaták vrátit a policisté mu „za odměnu“ poskytli útočiště v policejní cele. V současné době proti němu policie zahájila zkrácené přípravné řízení pro trestné činy krádeže, neoprávněné držení platební karty a porušování tajemství dopravovaných zpráv s možným až dvouletým trestem odnětí svobody.
 
Policejní hlídky dopravní policie  krotily řidiče na místních cestách. Odpoledne se zaměřily na nákladní auta a kamiony jezdící kvůli dostavbě hronovského náměstí přes Rokytník. Čtyřem řidičům nerespektujícím nejvyšší povolenou rychlost, uložili policisté pokuty, každému po 1.000 korunách. Jeden další provinilec neměl zapnuté bezpečností pásy a další telefonoval za jízdy. Také jim na místě vyměřili odpovídající pokuty.
por. Bc. Eva Prachařová
18. 9. 2009

vytisknout  e-mailem