Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Muže museli na služebnu donést 

Úterý 20. 10. 2009 přineslo policistům náchodského regionu 17 nových spisů. Poměr trestných činů a přestupků převážil na stranu trestné činnosti, policisté začali vyšetřovat 9 nových trestných činů a zabývali se 6 novými přestupky. Dva spisy se týkaly netrestní záležitosti.
 
Během úterních 24 hodin se na linku tísňového volání obrátilo 19 volajících. Z tohoto počtu se policisté věnovali 11 oznámením, které vyhodnotili jako předmětné pro policejní práci. Zbývajících osm volání zařadili mezi telefonáty nevyužitelné.
 
Trestná činnost pachatelů souvisela zejména s majetkovou oblastí.
 
Za kvalitní nábytek může děkovat majitel kancelářského stolu v jedné z firem na Broumovsku. Pachatel ráno před šestou hodinou vnikl nezjištěným způsobem dovnitř, poškodil zásuvku, ale nic neodcizil, takže odešel zase s prázdnou. Policisté případ evidují jako přestupek proti majetku.
 
Jen o chlup lépe si vedl zloděj při vykrádání kanceláře sklenářství v jiném městě na Náchodsku. Téměř ve stejnou dobu vypáčil okno a vlezl do kanceláře. Tentokrát se zloději ve sklenářství povedlo dostat k finanční hotovosti, i když prozíravý majitel měl v zásuvce odloženo jen tisíc korun. Protože tady při vniknutí dovnitř vypáčil okno, tento případ policisté evidují a prošetřují jako krádež vloupáním.
 
Policisté z obvodního oddělení v Náchodě pak vyjeli do třetice ke vloupání. I v tomto případě se jednalo o vniknutí do kanceláře, tentokrát kanceláře jídelny – více v článku Zloděj vykopl dveře.
 
Jaroměřští policisté dopoledne vyjížděli do Chvalkovic, odkud dostali hlášení o vloupání do mobilního semaforu – více v článku Semafor oslepl.
 
Třikrát opět policisté zaznamenali krádeže peněženek z nákupních vozíků. Jedenkrát si kapsář zalovil v tašce u nepozorné zákaznice v Jaroměři a jedenkrát v České Skalici. V obou případech byly zákaznice na své cennosti málo opatrné, a místo aby si je ponechaly u sebe, odložily je do nákupního vozíku. Ženy tak přišly jak o finanční hotovost, tak o platební karty a osobní doklady. Do třetice pak kapsáři řádili v Hronově. I tady zákaznici sebral peněženku, z igelitky odložené do vozíku. Opět s penězi i platebními kartami.
 
Hronovští policisté v dopoledních hodinách vypátrali a zadrželi celostátně hledaného muže, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání k určení jeho pobytu. Policisté muže vyzvali k následování na místní oddělení, kde ho vyslechli a poté ho opět propustili na svobodu.
 
Policistům kladl pasivní odpor při vykonávání policejních úkonů muž, kterého přistihli navečer při dopravní kontrole za volantem osobního automobilu bez řidičského průkazu. Hlídka řidiče vyzvala k předložení dokladů od vozidla a řidičského průkazu. Ten však nepředložil a vydával se přitom za svého bratra – dvojče. Když policistům jeho argumentace nepostačovala a vyzvali ho k následování na služebnu k ověření totožnosti, jít s nimi odmítl. Policisté museli muže z auta vytáhnout a na pracoviště k ověření totožnosti přímo donést. Námaha s téměř stokilovým mužem se jim však vyplatila. Porovnání údajů jasně prokázalo, že muž není svým dvojčetem. Vydával se za něj proto, že on sám měl vyslovený zákaz řízení všech motorových vozidel až do února příštího roku. Policisté proti němu zahájili ve zkráceném přípravném řízení trestní stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí s možným až ročním trestem odnětí svobody.
por. Bc. Eva Prachařová
21. 10. 2009

vytisknout  e-mailem