Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

V ulicích byl klid, jen opilci sedali za volant stále 

Během středy 17. listopadu 2010 policisté náchodského regionu zpracovali 10 nových spisů, z toho 6 spisů se týkalo nových trestných činů a 4 spisy nových přestupků.
 
Trestná činnost se týkala především majetkové oblasti. Přestupky, které policisté řešili, byly jak z majetkové oblasti, tak z oblasti vzájemných vztahů.
 
Během čtvrtečních 24 hodin se na linku tísňového volání obrátilo 29 volajících. Z tohoto počtu se policisté věnovali 17 oznámením, které vyhodnotili jako předmětné pro policejní práci. Zbývajících 12 volání zařadili mezi telefonáty nevyužitelné.
 
Náchodští policisté řeší sprejerství, kdy se neznámý vandal či vandalové bavili čmáráním nápisů po domech na Volovnici. Sprejem a fixem, černou, modrou a zelenou barvou v noci z 16. na 17. 11. pokreslili a popsali vrata, zdi a ploty nečitelnými nápisy. Způsobenou škodu majitelé odhadli na částku přesahující dohromady 20.000 korun.
 
Sváteční den občané Náchodska slavili umírněně, policisté neshledali v této souvislosti žádné narušení veřejného pořádku. Někteří se však podívali na dno skleniček hlouběji, než bylo zdrávo, a pak zasedli za volanty automobilů. Přistižení provinilci se ani nesnažili spojit své nadměrné požívání alkoholických nápojů s oslavami 17. listopadu, možná ani netušili, proč se toho dne nepracuje. Jeden z nich skončil až na záchytce.
 
Silnice byla trochu malá 23letému řidiči Citroenu v Novém Městě nad Metují, který s popíjením začal už pravděpodobně den předem. Po šesté hodině ráno totiž skončil i s autem v příkopu vedle silnice do Klopotovského údolí. Na motoristu si posvítila nejprve hlídka městské policie, která dorazila na místo nehody jako první. Dechový přístroj ukázal dvakrát po sobě přes 2 promile, a tak jej strážníci předali do rukou kolegů z republikové policie. Ti podroušeného muže, který  se nacházel v podivném psychickém rozpoložení, dopravili na protialkoholní záchytnou stanici, aby vystřízlivěl pod dohledem lékařů. Ještě téhož dne večer si ho policejní hlídka novoměstské policie vyzvedla a převezla na místní obvodní oddělení. Tam mu policisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Opilý muž tak může čekat až roční trest odnětí svobody a samozřejmě i trest zákazu činnosti v délce několika let.
 
Druhého opilce za volantem policejní hlídka přistihla o půl páté odpoledne v Červeném Kostelci. Třiačtyřicetiletý muž v Chevroletu nadýchal třikrát po sobě do kontrolního přístroje 2,64 promile alkoholu. Po pozitivní zkoušce byl policisty vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve nebo moči, což však odmítl. Policisté s ním proto okamžitě zahájili zkrácené přípravné řízení pro spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Trest mu hrozí obdobný jako předchozímu provinilci.
  
por. Bc. Eva Prachařová
18. 11. 2010

vytisknout  e-mailem