Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Objasnili staré krádeže i loupeže 

Během pondělí 3. srpna 2009 policisté náchodského regionu zpracovali 14 nových spisů, 5 spisů se týkalo nových trestných činů, 6 spisů nových přestupků a 3 spisy se týkaly netrestních záležitostí.
 
Na linku tísňového volání 158 se během pondělí obrátilo 24 volajících. Drtivou většinu telefonátů tentokrát policisté využili, lidé se na ně většinou obraceli s praktickými problémy, oznamovali trestnou činnost nebo spáchání přestupku či žádali o vyslání hlídky k dopravní nehodě. Zbylá volání, kterých bylo jen 5, se již tradičně zařadila do kategorie hovorů zbytečných a bohužel i vulgárních.
 
Přestupky a trestné činy, jimiž se policisté zabývali, spadaly vesměs do majetkové oblasti nebo se týkaly dopravy.
 
Dařilo se jim však i objasňovat i starší případy. Například se úspěšně vypořádali se třemi vymyšlenými loupežnými přepadeními – viz článek. Zodpovídat se bude muset i mladík, kterého obvinili z krádeže horského kola. Ke krádeži došlo v Teplicích nad Metují již v listopadu loňského roku. Policisté mladíka důvodně podezírají, že si tenkrát odemkl kolárnu domu shodným klíčem a odcizil z ní horské kolo v hodnotě 8.000 korun.
 
Hronovští policisté zaznamenali další z případů, typických pro letní období – vykradenou chalupu. Zloděj si vyhlédl neobývanou chalupu a po vykopnutí dveří si odvezl litinová kamna.
 
Jaroměřská hlídka vyjížděla ráno k jednomu z rodinných domků, odkud někdo v průběhu několika týdnů odcizil motorovou pilu. Majitel však nemohl přesně specifikovat, kdy a jak se mu vlastně pila ztratila, takže hledání lupu a zloděje nebude vůbec snadné.
 
Jaroměřáci však v pondělí úspěšně dokončili jiný případ, kdy objasnili krádež osobního automobilu Fiat Uno, který jednoho dopoledne koncem června letošního roku zmizel majiteli z parkoviště před domem. Z krádeže policisté obvinili třicetiletého muže ze Dvora Králové nad Labem. Muž zřejmě vnikl do vozu pomocí klíče od jiného vozu, nastartoval s ním a odjel. Z auta odcizil dětské autosedačky. Majiteli způsobil škodu 45.000 korun. Ve voze se navíc projížděl, přestože nemá platné řidičské oprávnění, neboť mu byl hradeckým okresním soudem vysloven zákaz řízení až do února roku 2012. Policisté proti muži zahájili zkrácené přípravné řízení hned pro čtyři trestné činy – krádež, řízení bez oprávnění, maření výkonu úředního rozhodnutí a neoprávněné užívání cizí věci.
 
Náchodská kriminálka obvinila jedenadvacetiletého mladíka z Trutnovska z úvěrového podvodu. Mladý muž v červenci roku 2007 lhal při uzavírání úvěru o svém zaměstnavateli i výši příjmu, aby dosáhl obdržení úvěru ve výši 200.000 korun, což se mu i podařilo. Úvěr však nesplácí a proto jej úvěrová společnost zažalovala. Kromě nutnosti nahradit vzniklou škodu mu hrozí také až tříletý pobyt za mřížemi.
 
Dopravní policisté vyjížděli ke dvěma nahlášeným nehodám. Obě vyřešili jako klasické nedání přednosti v jízdě, kdy jeden viník nehody dostal na místě pokutu dva a půl tisíce korun, druhou nehodu ještě stále vyšetřují. Nikdo nebyl zraněn.
Por. Bc. Eva Prachařová
4. 8. 2009

vytisknout  e-mailem