Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Za volantem opět podnapilí řidiči, z farmy se ztratili vepři 

Středa 4. února 2009 policistům náchodského regionu přinesla 18 nových spisů. Do statistik si připsali 9 nových trestných činů, 7 přestupků a 2 čísla jednací.
 
V přestupkové agendě tentokrát dominoval spíše doprava, konkrétně neukáznění a nezodpovědní řidiči. Policejním hlídkám se podařilo opět přistihnout dva motoristy, kteří sedli za volant pod vlivem alkoholu. Jednoho z nich přistihla v prvních minutách nového dne hlídka městských strážníků v Novém Městě nad Metují při běžné kontrole. Poté, co orientační zkouška prokázala u řidiče alkohol v hodnotě 0,82 promile, předali strážníci motoristu do rukou státních policistů. Policisté z obvodního oddělení případ zaevidovali jako přestupek a předali k dořešení odboru dopravy.
Dalšího řidiče, který sedl za volant pod vlivem alkoholu, kontrolovala policejní hlídka v Hlavňově krátce před půlnocí. Přístroj na měření alkoholu v dechu sice neukázal vysoké číslo, nula to však nebyla. Tento motorista nadýchal jen tři desetiny promile, policisté však postupovali stejně jako u předešlého případu a přestupek předali příslušnému odboru dopravy města.
 
Náchodští policisté zaznamenali řádění nějakého vandala v Borské ulici. Z této lokality už několik majitelů osobních automobilů nahlásilo poškození svých vozů, které mají zaparkované v ulici u okraje vozovky. Vždy se jedná o poškrábaný lak, poškozená zpětná zrcátka či stěrače. Vandal řádní v denních i večerních hodinách a za sebou zanechá škodu v rozmezí stokorun až tisícikorun. V tomto případě policisté žádají občany, pokud by viděli poblíž zaparkovaných automobilů podezřelé osoby či zaregistrovali vandalské chování, ať neprodleně přivolají policejní hlídku. Informace mohou podat na linku 158 nebo přímo na náchodské policejní služebně 491 423 662.
 
 
Trestná činnost se týkala převážně majetkové oblasti. Policistům se podařilo objasnit vloupání do prostor základní školy v Broumově z uplynulého víkendu, zaevidovali však nové vloupání, a to do obchodu s potravinami ve Vernéřovicích. Zloděj tam v noci ze 3. na 4. 2. 2009 násilím vypáčil boční zamřížované dveře. Vnikl následně dovnitř a sebral, co se dalo. Ze zboží ho zajímal zejména alkohol a cigarety. V prodejně způsobil poškozením interiéru a odcizením věcí škodu téměř 55.000 korun. V případě dopadení mu proto hrozí až tříletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.
 
Náchodští policisté vyjížděli do vesnice Borová, kde místní zemědělská firma ohlásila krádež vepřů. Zloděj, který se vloupal do zajištěného objektu odcizil celkem 5 vykrmených prasat, z nichž každé mělo přibližně 500 kilo živé váhy. Škodu na ukradených vepřích a poškozeném interiéru majitelé vyčíslili na částku 17.000 korun. Po pachatelích policisté pátrají. Těm hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi nebo peněžitý trest.
 
Kriminalisté se zabývali podvody. Z trestného činu úvěrového podvodu obvinili třiadvacetiletého mladíčka z Náchoda, po dalším podvodníkovi, který vylákal z důvěřivého občana peníze za prodej zlatých prstenů, které nakonec byly jen imitacemi, pátrají. Důvěřivý muž si nechal na ulici namluvit, že nabízené řetízky a prsteny jsou zlaté a podvodníkovi za ně zaplatil 6.000 korun.
 
Na svoji neopatrnost doplatil i prodavač z obchodu v Novém Městě nad Metují. Na prodejním pultě ponechal odloženou svoji peněženku. Zatímco se věnoval zákazníkům, nějaký nepoctivec si jeho peněženku i s celým obsahem přivlastnil. Muž v ní sice neměl velkou částku peněz,  přišel o své doklady a platební kartu.
por. Bc. Eva Prachařová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem