Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Jízda bez řidičského průkazu nebezpečnou módou 

Ve čtvrtek 19. března 2009 policisté náchodského regionu zpracovali 14 spisů. Zaevidovali a začali se zabývat 10 novými trestnými činy a prošetřovali 2 nové přestupky.
 
Policejní hlídky z Náchoda, Broumova a Jaroměře opět doručovaly písemnosti a předváděly osoby k soudu a před státní zástupce. Hronovští policisté vypátrali dopoledne hledaného muže, který se nechtěl dostavit k výslechu na policii. Policisté si ho vypůjčili z místa bydliště a po provedení výslechu k trestné činnosti ho propustili k dalšímu vyšetřování na svobodu.
 
Přestupky, které policisté řešili se týkaly převážně dopravy. S policejními hlídkami se setkali motoristé na silnicích v Náchodě, Červeném Kostelci i v Polici nad Metují. Ten, kdo podržel nohu trochu déle na plynu dopoledne na Polské ulici v Náchodě, záhy pochopil, že neudělal dobře. Hlídka za krátkou dobu přistihla hned tři provinilce, kteří v obci překročili nejvyšší povolenou rychlost, všem policisté uložili blokovou pokutu po tisíci korunách a odeslali zprávu do bodového systému na příslušný odbor města.
 
S řidiči či spíše neřidiči za volantem se opět na svých kontrolách setkali policisté hned z několika obvodů. Hned po ránu v sedm hodin novoměšťáci zastavili motoristu, který seděla za volantem automobilu, přestože měl úředně zakázáno řídit všechna motorová vozidla. Policisté s ním zahájili zkrácené přípravné řízení, tentokrát již pro dva trestné činy, řízení vozidla bez oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí. Může se tak až na rok podívat do vězení.
 
Stejně se vedlo i dalším dvěma pánům, kteří nerespektovali zákon a sedli za volant, ač řidičský průkaz vůbec nevlastní. Prvního nachytali hronováci během dne na trase Hronov – Rokytník za volantem fiatu, druhý projížděl odpoledne po silničce poblíž Teplic nad Metují. Oběma provinilcům policisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestného činu řízení bez řidičského oprávnění. Během několika dní stanou před soudem, který se může poslat až na rok za mříže, uložit peněžitý trest nebo trest zákazu činnosti.
 
Trestná činnost pachatelů se zaměřila opět na majetek, kdy nejčastějším trestným činem bylo vloupání do nejrůznějších objektů. Zloděje, který se vloupal do opuštěné chaty na Turově a ukradl kovové předměty, hledají policisté z Hronova. Novoměstská hlídka zase vyjížděla k poškozeným vstupním dveřím do bytu v panelové zástavbě na sídlišti Malecí. Pachatel během dne, kdy doma nikdo nebyl, poškodil vstupní dveře, dovnitř se však naštěstí nedostal. Do třetice náchodští strážci zákona hledají pobertu, který vnikl do opuštěného objektu bývalých lázní a poničil a odcizil nějaké věci, které se ještě daly zpeněžit.
 
Policisté se zabývali také neplatiči výživného. Jeden nepříliš pozorný tatínek z Jičína, který na své dvě dcery, žijící s matkou na Jaroměřsku, neplatí od listopadu roku 2007 a dluží jim už 32.000 korun, se bude muset zodpovídat před soudem. Protože se však nezdržuje doma, policisté po něm pátrají jako po uprchlém a vydali na něj zatykač.
 
Ve čtvrtek řešili dopravní policisté tři dopravní nehody, dvakrát pachatel ujel. Jeden výtečník poškodil zaparkovaný ve dvoře za domem v Náchodě, druhý bez ohlášení ujel od pomačkaného renaultu v České Skalici. V případě, že budou vinicí vypátrání vystavují se nebezpečí sankce za odjetí z místa nehody. Za situace, kdy by při nehodě došlo ke zranění osob pak, i nebezpečí trestního stíhání za neposkytnutí pomoci. Třetí nehoda se stala kolem osmé hodiny večer, kdy na namrzlé vozovce dostal tranporter smyk a narazil do sloupu elektrického vedení. Tato nehoda se stala nedaleko Dobrušky. Řidič nebyl pod vlivem alkoholu, technická závada nebyla zjištěna ani uplatněna. Hmotná škoda se vyšplhala na 85.000 korun.
 por. Bc. Eva Prachařová
 
 
 

vytisknout  e-mailem