Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Chmatáci kradli peněženky, žena házela po druhovi botou 

Během středy 2. září 2009 policisté náchodského regionu zpracovali 20 nových spisů, z toho 10 spisů se týkalo nových trestných činů a 9 spisů nových přestupků. Jeden spis vyřizoval netrestní záležitost.
 
Na linku tísňového volání 158 se tento den obrátilo 36 občanů. Dvě třetiny volání tentokrát policisté vyhodnotili jako využitelná volání. Dvacet čtyři občané volali tísňovou linku oprávněně a policisté se jejich telefonáty zabývali, zbývajících dvanáct volání zařadili mezi telefonáty nevyužitelné.
 
Trestná činnost, jíž se policisté zabývali, se týkala převážně majetkových záležitostí, z nich převažovaly krádeže a vloupání - viz „Žába“ na stezce zmlkla. Přestupky, které policisté toho dne řešili, souvisely nejen s drobnými majetkovými delikty, ale také s mezilidskými vztahy. Policisté se však zabývali i provinilci v dopravě – viz Jezdec bez oprávnění.
 
Policisté z Obvodního oddělení v Červeném Kostelci vyjížděli ráno po osmé hodině do Horních Rybníků, kde se přes noc někdo vloupal do zaparkovaného passata. Zloděj zřejmě nebyl moc zkušeným vykradačem aut, protože se dovnitř snažil dostat všelijakým páčením a deformováním různých částí vozu. Nakonec odšrouboval přední masku a pak odcizil dva přední světlomety, blinkry a konektory. Policisté po zloději, který si, jak to nakonec vypadá, odmontoval z auta náhradní díly, pátrají. Majiteli vozu zloděj způsobil škodu za bezmála 22 tisíc korun. Soud ho proto v případě dopadení může poslat za krádež a poškozování cizí věci až na dva roky za mříže nebo mu uložit peněžitý trest.
 
Hronovští muži pořádku v deset hodin dopoledne vyjeli do jedné soukromé dílny s oploceným pozemkem. Majitel nahlásil krádež hutního materiálu z oploceného areálu. Ačkoli znal poměrně přesně dobu, kdy se mu materiál v hodnotě 4.000 korun ztratil, nikoho konkrétního na místě nezastihl. Policistům uvedl, že zloděj musel materiál v hodnotě přibližně 4.000 ukrást skrz nezajištěnou branku v průběhu přibližně uplynulé hodiny. Policisté místo pečlivě ohledali a po pachateli zahájili pátrání. Tomu za přestupek proti majetku hrozí peněžitá sankce.
 
Broumovští policisté se zabývali občanskými neshodami, přijali oznámení o křivém nařčení z trestné činnosti, které přišel dopoledne na obvodní oddělení nahlásit místní občan. Jeho sdělení prověřují. Se zjitřenými mezilidskými vztahy se potýkali i policisté z Hronova. Před jedenáctou hodinou dopoledne dorazili ke dvojici bývalých partnerů, kteří si projevovali svoji současnou nenáklonnost fyzickým způsobem. Podle jejich následných výpovědí se jejich ruční rozhovor odehrál následovně. Žena po muži hodila botu, až mu způsobila drobné zranění v obličeji, ten ji na oplátku profackoval a držel pod krkem. Policisté incident zaevidovali jako přestupek proti občanskému soužití a vše dále prověřují.
 
Důkaz o tom, že si kapsáři nijak zvlášť nevybírají, šmejdí po všech prodejnách v regionu a nedávají zvláštní přednost žádnému určitému supermarketu, přinesly krádeže peněženek v Novém Městě nad Metují a Jaroměři. V obou případech si zloděj vyčíhl postarší zákaznici, která si pověsila kabelku přes držadlo nákupního vozíku. Před půl dvanáctou chmaták vybral peněženku z kabelky v Jaroměři, o deset minut později v Novém Městě nad Metují. Pokud to byl jeden a ten samý, musel s sebou při přejezdu mezi jednotlivými krámy hodit, ale spíše je pravděpodobné, že na Náchodsku řádí více než jeden nenechavý „týpek“. Po zlodějích peněžek policisté pátrají. Zákazníky všech samooslužných prodejen pak znovu varují: "Své peněženky noste stále u sebe a nedávejte je do košíků!"
 
Dopravní policisté se stejně jako předešlého dne soustředili zejména na preventivní působení poblíž přechodů pro chodce a u frekventovaných křižovatek. Druhý školní den stále ještě po ulicích pobíhalo dost poměrně nesoustředěných dětí i dospělých, snad ještě duchem někde na pláži či v lese. Už jen jejich přítomnost u řidičů působila reflexivní pozdvižení nohy na plynovém pedálu, a to bylo dobře.
 
Náchodští dopraváci zaznamenali čtyři dopravní nehody, vesměs se jednalo jen o drobné šťouchance bez zranění, pouze v jednom případě nehoda skončila smrtí lesní zvěře. Řidiči jedoucímu s vozidlem zn. Peugeot Partner o půl desáté večer od Jaroměře na Trutnov vyběhla srna z prvé strany přímo před vozidlo. Řidič ji srazil přední částí vozu na silnici. Srnka na následky nárazu po chvíli uhynula. Na vozidle byla vyčíslena hmotná škoda na 22.000 korun. Dechová zkouška vyloučila u řidiče alkohol. Po prošetření všech okolností  policisté nehodu na místě odložili.
 
por. Bc. Eva Prachařová
3. 9. 2009

vytisknout  e-mailem