Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Nezletilý motorista "sejmul" kamaráda na motorce 

Ve čtvrtek 7. 8. 2009 policisté náchodského regionu zaevidovali 18 nových spisů. Začali se zabývat 5 novými trestnými činy a vyjížděli prošetřovat 13 přestupků.
 
Během čtvrtka se na linku tísňového volání 158 obrátilo celkem 38 volajících. Zhruba polovina volajících se dovolala na správné číslo a policisté se jejich podněty zabývali, zbývajících 18 telefonátů, tedy o něco menší část, byla mimo působnost policie.
 
Přestupky, jimiž se policisté ve čtvrtek zabývali, se vesměs týkaly drobných majetkových deliktů nebo dopravy.
 
Náchodská hlídka například v jednu hodinu v noci přistihla za volantem vozu na Kladské ulici podnapilého muže. Do přístroje kontrolujícího alkohol v dechu muž nadýchal 0,41 promile. Přítomnost alkoholu v dechu, i když o něco nižší, potvrdila i další opakovaná zkouška po dvaceti minutách. Policisté muži další jízdu zakázali a zahájili s ním přestupkové řízení, kdy mu hrozí až 50.000 korun pokuty. Záznam zaslali k dalšímu řízení na odbor dopravy.
 
Červenokostelečtí strážci požáru přijali oznámení o neoprávněném užívání počítače. Starší muž si přišel stěžovat, že předal svému synovi do opravy počítač, ale ten mu jej dosud nevrátil. Policisté případ prošetřují jako přestupek proti majetku.
 
Další přestupek, opět v dopravě, řešili policisté z Jaroměře. Řidič jedoucí osobním vozidlem před obcí Svinišťany nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do traktoru, který před ním odbočoval vlevo mimo vozovku. Na obou vozidlech vznikla škoda 30.000 korun. Policisté nehodu vyřešili na místě uloženou blokovou pokutou řidiči osobního automobilu.
 
Oznámení o neplatících hostech přijala ve čtvrtek dopoledne stálá služba v Jaroměři. Majitelka ubytovacího zařízení si přišla stěžovat na své tři hosty, kteří jí za ubytování dluží částku bezmála dvacet tisíc korun. Uvedla, že jeden z hostů se jí záměrně vyhýbá a pobyt dalších jí není znám. Policisté případ prověřují jako trestný čin podvodu s možným až dvouletým trestem odnětí svobody.
 
 
Kromě drobných majetkových deliktů policisté vyjížděli řešit také občanské neshody.  Tentokrát vyjela hlídka náchodských policistů do Velkého Dřevíče. Místní občan nahlásil, že po něm sousedka hází kameny. Naštěstí jej však minuly a nezpůsobily mu žádnou újmu na zdraví ani na majetku. Policisté případ prověřují jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Ve čtvrtek policisté vyjížděli celkem ke třem dopravním nehodám. Dvě se obešly bez zarnění, jedna skončila zraněním těžkým.
 
Dopravní nehoda s těžkým zraněním, k níž došlo krátce před sedmou hodinou večer, stojí za zmínku svými téměř filmovými kulisami a okolnostmi.
 
Nehoda se odehrála v opuštěném areálu bývalých kasáren v Novém Městě nad Metují. Rozlehlý areál je prázdný, sem tam zaparkovaný nějaký kamion. V těchto prostotách si dali navečer schůzku osmnáctiletý majitel osobního automobilu Fiat Bravo a patnáctiletý motorista na nepřihlášeném terénním minimotocyklu. Již plnoletý majitel vozu i řidičského oprávnění si vyměnil vozidlo s nezletilým „motorkářem“ a začali se prohánět po areálu. Honička však záhy skončila, nutno dodat že pro oba aktéry ne zrovna nejlépe. Hoši se po chvíli honění dostali na silnici proti sobě. To však zřejmě nevěděl starší hoch na motocyklu, který se ohlížel za sebe a neviděl přímo na něj se řítící osobní automobil. Došlo k čelnímu střetu auta motorky.Nezletilec, který seděl za volantem auta, však vyvázl o něco lépe, vlastně vyšel z karambolu, který nastal, bez zranění. Pár měsíců plnoletý hoch však dopadl hůře. Při nárazu a následném pádu utrpěl zranění horních končetin, která lékař kvalifikoval jako těžká s předběžnou dobou léčení okolo 3 měsíců. Navíc na jeho autě vznikla škoda přibližně dvacetitisícová, na minimotocyklu asi pětitisícová. Oběma aktérům nyní hrozí trestní stíhání. Nezletilému motocyklistovi, který navíc sedl za volant auta, za řízení bez řidičského oprávnění, zraněnému motoristovi, který seděl v době nehody v sedle motocyklu za svěření auta do rukou neoprávněné osoby.
por. Bc. Eva Prachařová
14. 8. 2009

vytisknout  e-mailem