Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Náchodsku

Dopadli nezvané návštěvníky chat 

Během pondělí 9. listopadu 2009 policisté náchodského regionu zpracovali 14 nových spisů, 10 spisů se týkalo nových trestných činů, 3 spisy nových přestupků a 1 spis řešil netrestní záležitosti.

Na linku tísňového volání 158 se během pondělí obrátilo 40 volajících. Policisté jako využitelná volání tentokrát vyhodnotili 15 telefonátů. Ostatních 25 volání zařadili mezi volání nevyužitelná.

Trestné činy a přestupky, kterými se policisté zabývali, se týkaly především majetkové sféry. Zloději se zaměřili na prodejny rozličného zboží, stranou zájmu ale nezůstaly ani chaty či chalupy, teď již mnohdy opuštěné sezónními obyvateli. V centru zájmu se ocitly také automobily.

V cele náchodského policejního obvodního oddělení skončil 21letý mladíček z Hronova, kterého policisté společně s dalším, o dva roky mladším kumpánem, zadrželi pro podezření ze série majetkové trestné činnosti v okolí Hronova, Machova a dalších rekreačních lokalit v regionu. Mladíkům policisté kladou za vinu množství vykradených chatiček, kdy většinou udělali majitelům větší škodu poškozením dveří a oken, než krádeží. Z chatek mizelo jídlo, alkoholické nápoje a drobnosti ke zpeněžení, jako například vzduchovka staré hrníčky, mlýnky a podobně. Oběma mladým mužům policisté sdělili obvinění z trestných činů krádeží a porušování domovní svobody. Staršímu v policejní cele jej předali osobně. Za mladším sdělení obvinění poslali do hradecké vazební věznice, kam ho ihned po vypátrání odvezla policejní eskorta. Mladík už totiž byl odsouzený za jiné majetkové delikty k trestu odnětí svobody, ale do vězení nenastoupil a před spravedlností se schovával. Nyní už je v cele a tam si také počká na další soudní řízení. Majitelé rekreačních chatek si snad alespoň na chvilku mohou oddechnout.

Policejní hlídka z Červeného Kostelce vyjížděla do areálu jedné z místních firem, obchodující se stavebním materiálem. Zloděj si v areálu vyhlédl jejich nákladní vozidlo, u kterého vypáčil zámek palivové nádrže, ze které následně odcizil přes 250 litrů motorové nafty v hodnotě přesahující 5.000 korun.

Broumovská policejní hlídka vyjela dopoledne k nahlášenému náhlému úmrtí místního 47letého občana. Na základě oznámení zaměstnavatele, že muž nepřišel několik dní do práce, hlídka městské policie společně s hasiči otevřela jeho byt. Muže našla v bytě bez známek života. Přivolaný lékař nezjistil žádné podezřelé okolnosti úmrtí, konstatoval smrt z nezjištěné příčiny a nařídil zdravotní pitvu.

Policejní oddělení v České Skalici přijalo oznámení o občanských neshodách. Místní muž přišel nahlásit, že jej předchozí noci jiný muž několikrát uhodil pěstí do obličeje, shodil ho na zem a tam ho bil. Policisté incident zaprotokolovali a prověřují jako přestupek proti občanskému soužití.

Štěstí měla majitelka osobního automobilu Škoda Favorit, která si vůz zaparkovala v Jaroměři před jednou místní restaurací. Do vozu se snažil násilím dostat zloděj. Rozbil zadní trojúhelníkové okénko a manipuloval tam s uloženými věcmi. Pak však pobertu vyrušil náhodný kolemjdoucí a ten utekl, až se něčeho zmocnil. Majitelka vozu z Trutnova tak přišla ke škodě jen na rozbitém okénku, věci jí v autě zůstaly všechny. Policisté pátrají po pachateli, tomu v případě dopadení hrozí tret za trestný čin vloupání s možným až dvouletým trestem odnětí svobody nebo peněžitým trestem.


Dopravní policisté vyjížděli ke dvěma dopravním nehodám. První nehoda se stala před devátou hodinou ráno v Dolní Radechové, kdy řidič Felicie nedodržel bezpečnou vzdálenost a nedobrzdil za Octávii s přívěsem. Na vozidlech vznikla škoda 45.000 korun. Nehoda na několik desítek minut zatarasila silnici a přivolaní policisté kyvadlově řídili dopravu až do obnovení plynulého provozu.

Druhou nehodu, která se stala v Jaroměři pět minut po čtvrté odpoledne, policisté evidují jako nehodu s neznámým pachatelem. Dosud nezjištěný řidič s Fordem Focus, jedoucí Palackého ulicí směrem na Náchod, srazil na vyznačeném ostrůvku přechodu pro chodce dvě dopravní značky a bez zastavení ujel. Na poničeném dopravním značení vznikla škoda ve výši 25.000 korun.

por. Bc. Eva Prachařová
10. 11. 2009
 

vytisknout  e-mailem