Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Pardubicku

Rušení nočního klidu, napadení, vyhrožování sebevraždou ... 

Za čtvrtek 4. 6. 2009 zaevidovali pardubičtí policisté „pouze“ devět případů pro podezření ze spáchání trestných činů a necelých 30 přestupků. Ačkoliv včera neprobíhala žádná dopravně-bezpečnostní akce, jen policisté z hlídkové služby zkontrolovali celkem 30 vozidel.

Skupina dopravních nehod vyjížděla k sedmi dopravním nehodám. Jejich bilance je bohužel velmi nepříznivá. Při jedné z nehod došlo k úmrtí řidiče motocyklu. V dalších střetech utrpělo 5 osob lehké zranění a jen účastník byl převezen do nemocnice se zraněním těžkým.

Přijatá oznámení se týkala vloupání, krádeží, poškozování cizí věci aj.  Klec spadla na další tři řidiče, kteří řídili motorová vozidla po požití alkoholu. U jednoho z mužů dechová zkouška ukázala 0,83 promile alkoholu v dechu, další muž nadýchal 0,34 promile a výsledek dechové zkoušky digitálním přístrojem Dräger u třetí hříšníka jenž byl kontrolován tentokrát policisty z Přelouče, nadýchal 0,27 promile alkoholu. Všichni tři jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích. Za jejich jednání jim ve správním řízení hrozí pokuta až ve výši 50.000 korun.

Při kontrole osob poblíž centra města Pardubic policisté z hlídkové služby narazili na pětadvacetiletého muže. Při zjištění jeho totožnosti zjistili, že se jedná o osobu, na niž byl Okresním státním zastupitelstvím Pardubice vydán předběžný souhlas k zadržení a následně vyhlášeno celostátní pátrání.  Mladého muže hlídky eskortovaly na Obvodní oddělení Pardubice IV. O jeho zadržení byl okamžitě vyrozuměn státní zástupce. Následně byly s pětadvacetiletým mužem provedeny procesní úkony, po kterých mohl odejít.
Téměř do stejného místa, kde muži zákona zjistili osobu v celostátním pátrání, vyjížděla dvě vozidla hlídkové služby ještě jednou, o necelé 3 hodiny později. Tentokrát zde dle oznámení došlo k fyzickému napadení. Na místě policisté zjistili pouze oznamovatele. Ti uvedli, že ženy, které je napadly, osobně znají a že se na policii dostaví až následující den, jelikož jse na výslech necítí. Při tomto úkonu si policisté nemohli nevšimnout muže, který zde rušil veřejný pořádek. Ten nedbal výzvy policistů. Jelikož byl ve značně podnapilém stavu, skončil na záchytce. Jeho přestupkové jednání budou šetřit muži zákona z Obvodního oddělení Pardubice I.

I další oznamovatel byl ve stavu, který mu nedovolil vykonávat důležité administrativní úkony, které jsou potřebné při podání oznámení. Tento muž v silném podnapilém stavu uvedl, že ztratil peněženku, ale na oddělení policie se dostaví až po vystřízlivění. O deset minut později volal na linku 158 znovu. Tentokrát sdělil, že peněženku s doklady neztratil. Našel ji ve svém batohu. Pro policisty je tímto oznámením případ uzavřen.

K rušení nočního klidu vyjížděli policisté do jednoho restauračního zařízení na sídliště Slovany. Hlídka vešla dovnitř a vše vyřídila domluvou. Hosté se ztišili a o tomto způsobu projednání muži zákona následně vyrozuměli oznamovatelku.

Docela neobvyklý způsob vyhrožování sebevraždou řešili policisté z Obvodního oddělení Pardubice IV. Na linku 158 zavolal muž, který chtěl osobně hovořit s vedoucím Obvodního oddělení policie Pardubice IV. Na dotaz, co je důvodem jeho žádosti,  uvedl, že mu chce před tím než se zabije říct, že k tomuto činu ho „dohnala“ jeho žena, které ho připravila o byt. Policisté samozřejmě začali ihned jednat. Dostavili se na místo, kde muž na vedoucího oddělení čekal. Ten byl převezen na psychiatrické oddělení, kde měl o dalším postupu rozhodnout službu konající lékař. Ten rozhodl o umístění na protialkoholickou záchytnou stanici, jelikož osoba, která vyhrožovala sebevraždou, nadýchala 2.5 promile. Následující den, tedy po vystřízlivění bude stanoven další postup. Samozřejmě nebudou chybět ani další administrativní úkony.
Takový byl čtvrtek 23. pracovního týdne.
nprap. Eva Maturová
5. 6. 2009

vytisknout  e-mailem