Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Pardubicku

Úterý 10. února s Pardubickými policisty 

Druhý den tohoto týdne zaevidovali pardubičtí policisté devět podezření ze spáchání trestných činů a 13 přestupků. Skupina dopravních nehod vyjížděla k pěti dopravním nehodám, jednu z nich vyřešili jako přestupek.
Dopravní policisté vykonávající dohled nad silničním provozem uložili třem řidičům blokovou pokutu za rychlou jízdu, jeden řidič byl hlídkou přistižen při telefonování, dva řidiči spáchali jiné přestupky v dopravě, týkající se způsobu jízdy.

Pohyb podezřelých osob zaznamenal jeden muž v obci Semín. Zavolal na linku 158, že se na pozemku pohybují dvě osoby. Hlídka obvodního oddělení Přelouč se dostavila na místo. Policisté  zjistili, že na dvoře domu se pohybovaly  dvě ženy, které majitelka před příjezdem hlídky z místa vykázala. Ženy do domu nevstupovaly, ze dvora nic neodcizily. Z místa dle majitelky odjely nějakým bílým osobním automobilem. Policisté přeloučského oddělení projeli okolní obce, ale žádné ženy v bílém vozidle nenalezli. Opakovaně vyzýváme občany, aby věnovali pozornost podobným případům a nikoho nepouštěli do svých bytů.

O půl šesté večer přijali naši operační důstojníci oznámení od strážníků Městské policie Přelouč, že zde dochází k napadání mezi rodinnými příslušníky. Jeden z aktérů byl zraněn a policisté v tuto chvíli věc šetří jako návrhový přestupek proti občanskému soužití.
Úplně stejný přestupek řeší i holičtí policisté. Tam napadení oznámila okolo deváté hodiny večerní jedna místní občanka.
I chvaletičtí policisté řešili napadení mezi manželi. Po deváté hodině večerní jim telefonoval z obce Litošice syn, že se jeho rodiče napadají. Policisté přispěchali na místo, kde však  byl klid. Rodiče se údajně jenom hádali a syn nic oznamovat nechce.

Po desáté hodině večerní žádal o pomoc mladík z parku Bratranců Veverkových. Měla ho napadnout parta mladíků. Polcisté hlídkové služby na místo dorazili a poté věc předali kolegům z obvodního oddělení k dořešení.
V několika případech jsme vás dnes informovali, že se jedná o návrhový přestupek. A co to znamená? Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, hovoří takto:


Zahájení řízení
 § 67 
 
(1) Přestupky se projednávají z úřední povinnosti, pokud nejde o přestupky, které se projednávají jen na návrh (§ 68 odst. 1).
(2) Podkladem pro zahájení řízení o přestupku je oznámení státního orgánu, orgánu policie nebo obce, jakož i právnické osoby nebo občana o přestupku, poznatek z vlastní činnosti správního orgánu nebo postoupení věci orgánem činným v trestním řízení.
(3) Jestliže správní orgán věc neodloží ani neshledá důvod pro postoupení věci jinému orgánu, zahájí řízení o přestupku bezodkladně, nejpozději do šedesáti dnů.
(4) Požádá-li o to oznamovatel, vyrozumí jej správní orgán do třiceti dnů od oznámení o učiněných opatřeních.
    § 68 

(1) Přestupky podle § 49 odst. 1 písm. b) a c) a přestupky podle § 22 odst. 1 písm. h) a § 50 spáchané mezi blízkými osobami, jakož i přestupky podle § 49 odst. 1 písm. a) se projednávají jen na návrh postižené osoby, jejího zákonného zástupce nebo opatrovníka (dále jen "navrhovatel").
 
(2) U přestupku, který lze projednat jen na návrh, lze návrh podat příslušnému správnímu orgánu nejpozději do tří měsíců ode dne, kdy se navrhovatel dozvěděl o přestupku nebo o postoupení věci orgánem činným v trestním řízení. V návrhu musí být uvedeno, kdo je postiženou osobou, koho navrhovatel označuje za pachatele a kde, kdy a jakým způsobem měl být přestupek spáchán.
 
(3) Vyjde-li v řízení o přestupku podle § 49 odst. 1 písm. b) a c) nebo přestupku podle § 50 zahájeném na návrh najevo, že skutek nebyl spáchán mezi osobami blízkými, pokračuje se v řízení z úřední povinnosti.
 
(4) Osobou blízkou se rozumí příbuzný v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec a manžel, partner 16); jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké jen tehdy, kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá právem pociťovala jako újmu vlastní.
prap. Eva Maturová
10. 2. 2009

vytisknout  e-mailem