Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Svitavsku

Ve znamení přestupkových jednání 

V průběhu druhého pracovního dne, kterým bylo úterý 3. března 2009, policisté ve svitavském regionu přijali oznámení o 2 nově spáchaných trestných činech, které zadokumentovali a nyní k nim provádí prvotní šetření. Dále  policisté šetří 5 přestupkových jednání, vyřídili 8 čísel jednacích a při své službě zkontrolovali 28 osob a vozidel.

V Jevíčku policisté během služby dohlíželi na pořádek v ulicích města a přilehlých obcích. Ve třech případech řešili dopravní přestupky, za které uložili blokové pokuty v celkové výši 3  tisíce korun.

Policisté v Litomyšli přijali  krátce po páté hodině  večer oznámení o fyzickém napadení ženy, která čelila ze strany agresora několika úderům, jenž jí způsobily modřiny a drobná zranění. Útočníka policie vyslechla a případ je prozatím šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.

V Moravské Třebové krom poškozených vchodových dveří u obvodního oddělení policisté řeší další přestupek proti majetku, který vyšel najevo při hlavním líčení u soudu. Mladá žena se před soudem přiznala ke krádeži DVD nosičů, které vzala z otevřené bedny na noviny a časopisy před jednou z prodejen v Moravské Třebové. Škoda způsobená na majetku, byla vyčíslena na téměř 2 tisíce korun. Toto jednání je moravskotřebovskými policisty evidováno jako přestupek proti majetku.

V Poličce policisté pátrají po neznámém pachateli, který neoprávněně odebíral elektřinu, přijali oznámení o vloupání do rekreační chalupy a vyřídili 5 čísel jednacích.

Kolem třetí hodiny odpoledne přijali policisté oznámení o ztrátě mobilního telefonu, který muž ztratil na diskotéce v jednom ze svitavských klubů. Hodnota mobilního telefonu je 2 tisíce korun. Proto je případ řešen jako přestupek proti majetku.

V pondělí jsme informovali o krádeži osobního motorového vozidla Ford Escort, které bylo odcizeno v neděli dopoledne z parkoviště na ulici Svitavská. V průběhu včerejšího dne se podařilo policistům ve Žďáru nad Sázavou vozidlo nalézt. To bylo kolegy zajištěno a bude vráceno původnímu majiteli.

Ve Svitavách městští strážníci kolem 22:10 kontrolovali totožnost muže, ve kterém byla později zjištěna osoba, po které je vyhlášeno celostátní pátrání.

Dopravní policisté v průběhu úterního dne nevyjížděli k žádné dopravní nehodě, ale přesto měli plné ruce práce. V ranních hodinách hlídali přechody pro chodce a pomáhali mnohdy se složitým přecházením vozovky v důsledku velkého provozu. Ve 26 případech vyřešili dopravní přestupky, kterých se řidiči dopouštěli tím, že překračovali rychlost (9 x), předjížděli v místech, kde to dopravní značení zakazuje (1 x) a nepoutali se bezpečnostními pásy (10 x). Krom toho jeden z řidičů telefonoval za jízdy a v pěti případech si řidiči zapomněli rozsvítit světla.
Pokud shrneme přestupková jednání řidičů během února, tak ta čísla jsou poměrně vysoká. V regionu došlo ke 438 dopravním přestupkům.
Ve 251 případech šlo o rychlost, v 6 případech o předjíždění. Ve 104 případech řidiči nepoužili bezpečnostní pásy a ve 12 případech byli řidiči přistiženy jak telefonují za jízdy. Ve 22 případech vozidla nesplňovala technický stav. To jsou velmi zajímavá čísla viďte? Právě proto budou kontroly ze strany dopravních policistů četnější.

Operační důstojník během své služby přijal na linku 158 dvě desítky hovorů, z nich byla většina použita pro další práci. Zbylé hovory linku tísňového volání jen zbytečně zatížily.
nprap. Anna Štegnerová

vytisknout  e-mailem