Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Trutnovsku

Opět dva alkoholy za volantem 

V průběhu předposledního pracovního dne tohoto týdne 26. 8. 2010 byly na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeny čtyři nově spáchané přečiny. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy prostých krádeží a ohrožení pod vlivem návykové látky. V průběhu čtvrtečního dne navíc muži zákona zpracovali čtyři přestupky. Ve většině případů se jednalo o jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.

Pracovníci jednoho z trutnovských obchodních domů na ulici Československé Armády ve středu navečer 25. 8. 2010 zadrželi osobu v celostátním pátrání poté, co devětadvacetiletý mladík prošel prostorem pokladen, aniž by zaplatil za vybrané zboží. Přivolaní policisté lustrací zjistili, že se jedná o muže, na kterého vydalo Okresní státní zastupitelství v Jablonci nad Nisou příkaz k zadržení. Muži v uniformách výtečníka eskortovali na policejní útvar, odkud byl po provedení nezbytných úkonů propuštěn na svobodu.

Policisté trutnovského oddělení hlídkové služby ve čtvrtek 26. 8. 2010 hodinu před půlnocí zastavili v Trutnově na Lomní ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Chevrolet. Po řádně provedené kontrole dokladů hlídka vyzvala šedesátiletého muže sedícího za volantem k orientační dechové zkoušce na zjištění alkoholu.  Přístroj prokázal 1,49 promile v dechu nezodpovědného účastníka silničního provozu. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.

O tom, že se policisté čas od času dostanou do nepříjemné situace, se ve čtvrtek navečer přesvědčili muži zákona z Trutnova. Při provádění běžné obchůzkové služby si místní policejní hlídka u jedné z benzinových čerpacích stanic na Polské ulici všimla ne zcela běžného chování mladšího muže. Po zjištění totožnosti a provedení lustrace měli policisté jasno, jednalo se o nesvéprávného pohřešovaného muže z Děčínska. O pátrání požádala policisty z Děčína matka nemocného mladíka. Policisté tedy po vypátrání převezli pohřešovaného vzhledem k jeho stavu do místní nemocnice. Lékařka provedla běžnou prohlídku, mladý muž nebyl zraněn, nebyl nebezpečný ani sobě, ani svému okolí, proto byl služebním vozidlem převezen zpět na policejní služebnu. O vypátrání  byla vyrozuměna maminka nemocného muže, která o pátrání po synovi požádala. Jaké bylo pro policisty překvapení, když opatrovnice odmítla syna v Trutnově vyzvednout. Svou práci v uvedeném případu musel odvést i kurátor Městského úřadu v Trutnově pro dospělé. Po konzultaci s lékařem a kurátorem pro dospělé byli policisté nuceni mladíka propustit na svobodu, protože neměli zákonné důvody osobu nadále omezovat na osobní svobodě.

Ve čtvrtek navečer došlo mezi obcemi Radvanice a Jívka k dopravní nehodě, při které řidič motocyklu Honda se svým spolujezdcem vyjel vpravo mimo komunikaci, sjel z příkrého břehu a havaroval. Při uvedené nehodě došlo ke zranění řidiče i spolujezdce, kteří byli vozidlem lékařské pomoci převezeni do trutnovské nemocnice. Na místě havárie byla s řidičem před jeho transportem do nemocničního zařízení provedena dechová zkouška na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1,55 promile alkoholu v dechu nezodpovědného účastníka silničního provozu. Proč a jak k dopravní nehodě došlo, v současné době zjišťují policisté trutnovského dopravního inspektorátu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. Řidič stroje je navíc podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na jeden rok.

Další dopravní nehodu zadokumentovali policisté trutnovského dopravního inspektorátu tentokrát ve Dvoře Králové nad Labem v ulici 17. listopadu. Kolem sedmé hodiny ranní se u jednoho z místních přechodů pro chodce srazila dvě motorová vozidla. Jak už to u nehod poblíž přechodů pro chodce bývá, vpředu jedoucí vozidlo zpomalilo před procházejícími chodci, vzadu jedoucí vozidlo nestačilo zabrzdit a narazilo do automobilu jedoucího před ním. Při uvedené srážce došlo ke zranění jednoho z řidičů. Provozovatelé motorových vozidel Škoda Pickup a Škoda Felicia předběžně vyčíslili škodu na 20 tisíc korun. Na zjištění příčiny dopravní nehody trutnovští dopraváci intenzivně pracují.

Dopravní policisté v průběhu čtvrtečních čtyřiadvaceti hodin vyjížděli ke dvěma dopravním nehodám, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 20 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené protiprávní jednání dopraváci uložili blokové pokuty ve výši necelých 19 tisíc korun. Dechové zkoušce se podrobilo 106 řidičů motorových vozidel. Žádný ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu neusedl za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje. Takový výsledek policisty vždy potěší.

V průběhu čtvrtečního dne dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 13 pěších policejních hlídek. 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 50 telefonátů, 19 z nich bylo využito a zbývajících 31 nesouviselo s prací PČR.

nprap. Udo Ertner
27. 8. 2010

vytisknout  e-mailem