Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Trutnovsku

Pozor na vypalování suché trávy 

V průběhu středečního dne 8. 4. 2009 policisté na okrese Trutnov přijali oznámení o sedmi nově spáchaných trestných činech a třinácti přestupcích. Oznámené případy muži zákona zadokumentovali a provedli neodkladná prvotní šetření. Mezi nejčastější případy, které občané policistům oznámili patřily případy majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci a podvod.

Před několik dny jsme širokou veřejnost informovali o případech, kdy lidé vypalují suchou trávu na svých pozemcích. Bohužel policisté na Trutnovsku v těchto dnech evidují další dva případy této nebezpečné činnosti.

Ve středu 8. dubna 2009 kolem šestnácté hodiny oznámila na linku 158 šestasedmdesátiletá žena, že ji na pozemku v obci Rudník hoří zaschlý travní porost. Na místo přijela hlídka policistů z Obvodního oddělení Hostinné a dobrovolní hasiči z Arnultovic a Hostinného. Šetřením bylo zjištěno, že dosud neznámý pachatel, s největší pravděpodobností nedbalostním jednáním, zapálil trávu a oheň se po velmi krátké době rozšířil na celý pozemek oznamovatelky. Požár zasáhl část louky a na pět desítek stromů. Hasičům se podařilo živel dostat pod kontrolu, ale i tak vnikla seniorce škoda přes 100 tisíc korun.
K obdobnému případu došlo středečního dne i u obce Kuks. Zde oznamovatel zavolal na linku 112, že hoří blízký les. Královédvorští policisté zjistili, že dosud neznámý pachatel nedbalostním jednáním založil požár, při kterém ohořely stromy lesního porostu a to až do výše jednoho metru. Přivolaným hasičům se i tentokrát podařilo oheň uhasit, proto škoda v tomto případě nepřesáhne několik tisíc korun.
V obou případech, v případě dopadení pachatelů, jim hrozí vysoké pokuty za jejich protiprávní jednání.
Policie České republiky opět varuje před vypalováním staré a zaschlé trávy. V tomto suchém a teplém počasí se oheň velmi rychle vymkne kontrole a může dojít k opravdové tragédii.

Policisté z Hostinného šetří případ násilného vniknutí do kůlny rekreační chalupy v obci Rudník, ke kterému došlo od konce měsíce březen do středy 8. 4. 2009. Dosud neznámý lapka z objektu odcizil motorovou pilu značky Mc Culloch a dva prodlužovaní kabely. Poškozený si škodu vyčíslil na částku  necelých 8 tisíc korun. Za trestný čin krádež provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Policisté Skupiny dopravních nehod zaprotokolovali ve středu 8. 4. 2009 dvě dopravní nehody, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění osob a jednu událost vyřešili jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích.
Na  tísňovou  linku 158 operační důstojníci přijali ve středu 54 telefonátů, 20 z nich bylo využito a zbývajících 34 nesouviselo s prací PČR. 
nprap. Jiří Prouza 

vytisknout  e-mailem