Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Trutnovsku

Převládala majetková trestná činnost 

V průběhu druhého pracovního dne tohoto týdne v úterý 5. 10. 2010 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno devět nově spáchaných přečinů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, zpronevěra a zanedbání povinné výživy. V průběhu úterního dne navíc muži zákona zpracovali třináct přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
Na Obvodním oddělení Policie ČR ve Svobodě nad Úpou oznámil v úterý 5. 10. 2010 pracovník energetické firmy, že při výměně elektroměru na jedné z rekreačních chat v Janských Lázních zjistili, že v rozvaděči chybí měřící transformátor proudu a je proklemován sběrnicí. Z tohoto důvodu došlo od dubna roku 2008 do současné doby k neoprávněnému odběru elektrické energie. Zástupce poškozené firmy škodu vyčíslil na jeden a půl milionu korun. Za přečin krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody v délce trvání dva až osm let.
Poškození vozidla oznámil v úterý 5. 10. 2010 na Obvodním oddělení Policie ČR ve Dvoře Králové nad Labem jednačtyřicetiletý muž. Šetřením policisté zjistili, že oznamovatel osobní motorové vozidlo značky Volkswagen Transporter zaparkoval u garáže na místní komunikaci mezi ulicemi Legionářská a Sladkovského. Na tomto místě neznámý pachatel poškodil čelní sklo a zámek levých předních dveří. Poškozený škodu vyčíslil na 15 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.
Královédvorští policisté šetří případ poškození cizí věci, ke kterému došlo v měsíci září 2010, kdy neznámý pachatel shodil souvislou řadu devětadvaceti na sebe navazujících zábran u výkopu teplovodu v ulici J. Bíliny ve Dvoře Králové nad Labem. Vandal zábrany shodil do výkopu na teplovod. Jeho jednáním došlo k poškození zábran a vrchního plastového obalu, který chrání tepelnou izolaci a alarmsystém. Zástupce poškozené firmy škodu vyčíslil na částku převyšující 16 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.
V posledních dvou dnech do úterý 5. 10. 2010 neznámý pachatel vypustil z odstaveného pracovního stroje Hon UN ZTS hydraulický olej. Ohledáním místa činu policisté ze Svobody nad Úpou zjistili, že pachatel v obci Horní Maršov na odstavné ploše odšrouboval u nádrže výpustný šroub, následkem čeho došlo k úniku sta litrů oleje. Výtečník dále z palivové nádrže odčerpal šedesát litrů motorové nafty. Poškozený škodu vyčíslil na téměř devět tisíc korun. I v tomto případě hrozí pachateli za výše uvedený přečin až jeden rok strávený za mřížemi.
V úterý zadokumentovali policisté z Trutnova případ zanedbání povinné výživy. Jednatřicetiletý „otec“ zřejmě zapomněl přispívat na svoji dceru soudem stanovenou částku. Matka, která se o dítě stará, vyčíslila dluh, který se za pět let neplacení vyšplhal na 82 tisíc korun. Policejní inspektor ve věci zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na pět let.
Dopravní policisté v průběhu úterního dne zpracovali dvě dopravní nehody, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se podrobilo 57 řidičů motorových vozidel. Žádný ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu neusedl za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje. Dopraváci navíc zjistili 15 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 13 tisíc korun.
  V průběhu úterních čtyřiadvaceti hodin dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 6 pěších policejních hlídek. 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 32 telefonátů, 10 z nich bylo využito a zbývajících 22 nesouviselo s prací PČR.

por. Bc. Jiří Prouza
6. 10. 2010

vytisknout  e-mailem