Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Trutnovsku

Nenechávejte PIN u platební karty 

V průběhu třetího pracovního dne tohoto týdne 21. 10. 2009 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o deseti nově spáchaných trestných činech a devíti přestupcích. Oznámené případy muži zákona zadokumentovali a provedli neodkladná prvotní šetření. Mezi nejčastější případy, které občané policistům oznamovali, patřily případy majetkové trestné činnosti, kterými jsou hlavně krádeže a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné držení platební karty, zanedbání povinné výživy a neoprávněné užívání cizí věci.

Policisté z Úpice ve středu 21. 10. 2009 vyjížděli v pravé poledne do obce Batňovice, kde v průběhu posledních dnů dosud neznámý zloděj násilím vnikl do jednoho z místních rodinných domů. Zloděj z objektu odcizil motorovou pilu značky Husquarna, křovinořez, keramické sošky a stavební materiál. Majitelka nemovitosti vyčíslil škodu na 27 tisíc korun. Za trestný čin krádeže provedené vloupáním a porušování domovní svobody hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři roky. Policie České republiky po zloději a odcizených věcech intenzivně pátrá.

O skutečnosti, že jsou pohonné hmoty stále v kurzu, se přesvědčil majitel jedné z firem, která má své sídlo v obci Dolní Branná. Dosud neznámý zloděj v průběhu noci z úterý na středu násilím vnikl do tří stavebních buněk, ze kterých odcizil 110 litrů motorové nafty. Aby toho nebylo málo, zloděj si společně s naftou odnesl i uložený nivelační přístroj. Zástupce poškozené firmy si škodu vyčíslil na částku 25 tisíc korun. Za trestný čin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest nebo propadnutí věci.

Na královédvorské policisty se ve středu odpoledne obrátila s žádostí o pomoc třiadvacetiletá žena. Mladá paní místním mužům zákona oznámila, že jí dosud neznámý pachatel v září letošního roku z peněženky odcizil její platební kartu, u které měla poznačen bezpečností kód. Kdy a kde k uvedenému protiprávnímu jednání došlo, nebyla žena s určitostí schopna policistům sdělit. Okradená z výpisu peněžního ústavu zjistila neoprávněný výběr finanční hotovosti. Poškozená vyčíslila škodu na 6 tisíc korun. Za trestný čin krádež a neoprávněné držení platební karty hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky žádá všechny občany, aby si na své platební karty dávali mnohem větší pozor. U kreditek v žádném případě nenechávejte označené PIN kódy. Jestliže vám zloděj odcizí platební kartu s poznačeným bezpečnostním kódem, je pro něho výběr finanční hotovosti otázkou několika okamžiků. Jestliže si kód nepamatujete, uložte si jej do mobilního telefonu či na jiné místo mimo dosah platební karty.

Policisté skupiny dopravních nehod ve středu zaprotokolovali 2 dopravní nehody, které si naštěstí nevyžádaly žádné zranění.

Na  tísňovou  linku 158 operační důstojníci přijali ve středu 42 telefonátů, 18 z nich bylo využito a zbývajících 24 nesouviselo s prací PČR. 

nprap. Udo Ertner
22. 10. 2009

vytisknout  e-mailem