Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin v regionu

Krádeže, přestupky, soutěže, to vše bylo náplní policistů 

Ve středu 3. června 2009 policisté náchodského regionu zaznamenali 24 nových spisů. Do statistik jim přibylo 3 nových trestných činů a 15 nových přestupků.
 
Středa přinesla mužům zákona výjezdy zejména k majetkovým deliktům, v nichž dominovaly krádeže. Nevyhnuli se však ani řešení občanských neshod a výjezdům k projevům agresivního chování. Hlídka z Nového Města nad Metují krátce po páté hodině ranní vyjížděla k benzínce, kde si motorista vyložil samoobsluhu po svém. Sám si natankoval pohonné hmoty za tisíc korun u stojanu, pak ale nějak zapomněl zaplatit, sedl do auta a odjel. Nepoctivého řidiče se hlídce zatím vypátrat nepodařilo, případ policisté řeší jako přestupek proti majetku.
 
Náchodští policisté přijali ráno oznámení o odcizení mobilního telefonu. Majitel přišel nahlásit, že mu mobil zřejmě vypadl z opasku v práci na odpolední směně. Ten, kdo ho sebral, ho však už majiteli nevrátil. Vzhledem k ceně telefonu, která činila 4000 korun, policisté také tento případ zaevidovali jako přestupek proti majetku a nepoctivce hledají. O několik minut později náchodská hlídka vyjížděla do terénu k poškozenému osobnímu automobilu v Tyršově ulici. Dosud neznámý pachatel tam přes noc rozbil okno u levých předních dveří šedého formana, z auta neodcizil nic. Majiteli tak vznikla přibližně tisícikorunová škoda.
 
Chvíli po osmé hodině ráno přijali oznámení na broumovské služebně o vandalství v nádražní budově. Kdosi tam předešlé noci v oblasti zámků poškodil čtvery dveře u nyní nevyužitých prostor bývalé pokladny. Pokud měl vandal v úmyslu podívat se dovnitř, tak neuspěl, i tak však způsobil škodu, která dosahuje deseti tisíc korun. Po pachateli, kterému za poškozování cizí věci hrozí až rok vězení nebo peněžitý trest, broumovští policisté pátrají. O chvilku později hlídka vyjela do Meziměstí, kde majitel rodinného domku nahlásil krádež vodního čerpadla. Dosud neznámý zloděj mu ze zahrady během minulých dvou dní ukradl vodní čerpadlo s elektroměrem. Policisté místo krádeže ohledali, ofotografovali a po zloději, kterému za přestupek proti majetku hrozí peněžitá sankce, pátrají. Další hlídka broumovských mužů zákona zatím zamířila k Náchodu, kam na žádost okresního soudu eskortovala muže z Božanova. Muž nereagoval na obsílky a nechtěl se dostavit před soudce dobrovolně, policisté mu tedy udělali úřední asistenci.
 
Jaroměřští policisté byli úspěšní v pátrání po hledaných osobách. Díky dobré místní a osobní znalosti hlídka v dopoledních hodinách na stavbě jednoho domu objevila dělníka, který měl mít na sobě místo montérek již dávno zcela jiný mundúr. Muž, který se nedostavil k nástupu do výkonu trestu, musel ihned zanechat zedničiny a následovat policisty. Ještě téhož dne odpoledne po provedení nezbytných služebních úkonů jej hlídka odvezla až k branám vazební věznice v Hradci Králové a předala do rukou vězeňského personálu.
 
Dopravní policisté vyjížděli ve středu ke třem nehodám. Jedna z nich skončila dvěma lehkými zraněními. Příčinami nehod byla rychlost, nepozornost a nesprávný způsob jízdy. Zřejmě nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky bylo na příčině dopravní nehodě se dvěma zraněními o půl osmé večer na Jaroměřsku u odbočky na Litič. Řidič osobního vozidla Opel Astra nezvládl průjezd křižovatkou, ve smyku vyjel z vozovky a přední částí narazil do vzrostlého stromu. Při nehodě se lehce zranil řidič a jeho spolujezdec. Dechová zkouška vyloučila požití alkoholu, technická závada jako příčina nehody nebyla na místě zjištěna ani uplatněna. Na vozidla vznikla hmotná škoda ve výši 30.000 korun. Policisté nehodu dále vyšetřují.
 
Dopravní policie kromě vyšetřování nehod také dohlížela na bezpečnost provozu, tentokrát nejen na silnicích, ale i na dopravním hřišti. Pětice policistů se jako rozhodčí zúčastnila krajského kola cyklistického přeboru družstev na náchodském dopravním hřišti. V chladném a poněkud nevlídném počasí dohlíželi nad tím, zda soutěžící cyklisté jezdí v souladu s předpisy a jak si umí poradit s nejrůznějšími úkoly. Další část dopraváků naopak soutěžila sama. Náchodský dopravní inspektorát vyslal na středu tři své zástupce na krajskou soutěž v řízení křižovatek. Tato soutěž, v níž se mezi sebou utkávají policistéz jednotlivých územních odborů v celém kraji, má velkou tradici a proběhla letos už po čtrnácté.  Tentokrát se konala přímo v sídle kraje, v Hradci Králové. Soutěžící bojovali jako jednotlivci i v součtu jako družstva. Nejprve museli v testových otázkách osvědčit své znalosti z policejních činností, pak přišla na řadu praktická zkouška přímo na křižovatce. Náchodská dvoučlenná hlídka se umístila na 6. místě z celkového počtu 11 družstev. Závod byl letos velmi vyrovnaný a o umístění rozhodovaly jen pouhé body.  
Por. Bc. Eva Prachařová
4. 6. 2009

vytisknout  e-mailem