Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

80 let letecké služby

Slavnostního aktu u příležitosti 80. výročí bezpečnostního letectva se zúčastnil i policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý. 

Dne 1. července 2015 uplyne 80 let od vzniku četnických leteckých hlídek, kdy se ve vzdušném prostoru nad státním územím Československé republiky poprvé objevila letadla s výsostným označením ve tvaru sférického trojúhelníku a imatrikulačními červenými písmeny s bílým lemováním.

G04-02
U této příležitosti uspořádala Letecká služba Policie České republiky v tomto týdnu slavnostní akt, kterého se zúčastnil policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý, první náměstek policejního prezidenta plk. Martin Vondrášek a mnoho dalších významných hostů, včetně současných i bývalých příslušníků Letecké služby Policie ČR. Během ceremoniálu převzal ředitel Letecké služby Policie ČR plk. Tomáš Hytych z rukou policejního prezidenta prapor útvaru. Význam policejní letců a celé služby vyzdvihl policejní prezident ve svém projevu. „Letecká služba Policie České republiky je ve výborné kondici. V současnosti si mnoho činností, které policie vykonává, nedovedeme představit bez kvalitní letecké podpory, kterou využíváme při živelných pohromách, ohrožení zdraví a života občanů, pátracích a dopravních akcích nebo jako podporu na zemi zakročujících policistů“, uvedl brigádní generál Tuhý.

Z historie
80 let policejního letectva je rozděleno do tří období:
 
  1. Četnické letecké hlídky - období od roku 1935, kdy byly položeny základy policejního letectva.Důležitým posláním leteckých hlídek v této době byla ochrana vzdušného prostoru našeho státu a spolupráce s pozemní bezpečnostní službou při pátrání po zločineckých osobách. Krom této činnosti se četnické letecké hlídky zabývaly záchranářskými pracemi při živelných a leteckých pohromách. Letecký park v té době tvořila zapůjčená vojenská stíhací letadla. 
     
  2. Bezpečnostní letectvo - vývoj policejního letectva od konce druhé světové války do roku 1990.
     
  3. Policejní letectvo - období od roku 1991, kdy byla zákonem č. 333/1991 definována letecká služba jako jedna ze služeb Federálního policejního sboru. Vrtulníky policejního letectva, jejich posádky a další letecký personál byly 1. dubna 1987 u zrodu a zahájení provozu sanitního vrtulníku s označením „Kryštof 1“ na středisku Letecké záchranné službypro území hlavního města Prahy a Středočeského kraje.
Současnost
Moderní letecká technika, zastoupená vrtulníky EC 135 a Bell 412, je připravena k okamžitému nepřetržitému nasazení na leteckých základnách v Praze a v Brně. Posádky jsou připraveny i k letům za nepříznivých povětrnostních podmínek a za snížené viditelnosti. Vrtulníky jsou pro policejní nasazení vybaveny kamerovým systémem a světlometem, pro nasazení v rámci integrovaného záchranného systému jsou vybaveny palubním jeřábem a podvěsným hákem na vak na vodu při hašení požáru, či záchrannou sítí na evakuaci osob z vodní hladiny. Součástí je i sanitní vybavení pro přepravu pacientů.

Statistika
Letecká služba Policie ČR nalétala v roce 2014 celkem 2 595 letových hodin, především pro účely Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR a letecké záchranné služby. Piloti v roce 2014 absolvovali 310 pohotovostních startů. Nejčastěji šlo o pátrací akce (281), k záchraně a evakuaci osob (13) a k hašení požárů (16).

Další informace naleznete na stránkách Letecké služby Policie ČR.


12. června 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

 

Odkazy do noveho okna

80 let letecké služby1

80 let letecké služby1 

Detailní náhled

80 let letecké služby2

80 let letecké služby2 

Detailní náhled

80 let letecké služby3

80 let letecké služby3 

Detailní náhled

80 let letecké služby4

80 let letecké služby4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem