Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Načerno odebíral elektřinu

Trvalo to zhruba měsíc, muži hrozí až dva roky vězení  

Neoprávněný odběr el. energieZhruba měsíc neoprávněně odebíral elektrický proud padesátiletý muž z Chlumce nad Cidlinou. V rodinném domku si z rozvodné skříně neoprávněně odebral elektrický proud v hodnotě přes 9.500 korun. Policisté muži v květnu letošního roku (2011) sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže. Soud jej za to může poslat až na dva roky do vězení.

Jelikož energetické společnosti dlužil peníze za odběr elektřiny, energetici jeho dům  zhruba v polovině ledna letošního roku (2011) odpojili od dodávky elektřiny. Asi po měsíci se muž rozhodl, že si elektřinu zapojí sám. Myslel si, že když se sám svévolně připojí po odstranění plomb k elektroměru, že bude u společnosti zaznamenaný jen odběr elektřiny a tím mu pouze vzroste dlužná částka. Prý vůbec netušil, že se svým jednáním dopouští  protiprávního činu. Dluh, který společnosti vznikl odběrem spotřebovaných 1460 kWh elektřiny, chce černý odběratel rozhodně uhradit. Na nelegální odběr přišli zaměstnanci v březnu 2011 při prováděné kontrole tohoto odběrného místa.

Proč to muž udělal?
Své protizákonné jednání odůvodnil tím, že dcera byla těhotná, chodila k lékaři a musela se koupat. Doma mají pouze vodu ze studny, u které nemají ruční pumpu, ale jen elektrické čerpadlo. K chodu čerpadla však potřeboval elektřinu.

Vzhledem k tomu, že policisté případ šetří ve zkráceném přípravném řízení, bude o jeho dalším osudu v brzké době rozhodovat soud.

nprap. Anna Pešavová - 30. května 2011

vytisknout  e-mailem