Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Otec dluží na alimentech 150 tisíc korun

Na Královéhradecku stále více rodičů neplatí na děti  

 

Na Královéhradecku přibývá neplatících rodičů. Někteří rodiče dluží na alimentech až stotisícové částky.
Příkladem toho je dvaačtyřicetiletý otec z Hradce Králové, který dluží matce svých dětí neuvěřitelných 150 tisíc korun. Muž v těchto dnech od policistů z obvodního oddělení na Moravském předměstí v Hradci Králové obdržel sdělení podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy. Nesvědomitý otec neplní vyživovací povinnost od září 2007 do ledna letošního roku na syna a dceru, přestože mu to uložil rozsudkem Okresní soud v Hradci Králové.
Pro stejný přečin stíhají chlumečtí policisté dalšího neplatícího tatínka. Ten dluží bývalé manželce s níž má dva syny necelých osmnáct tisíc korun. Osmatřicetiletý muž z Trutnova má na své děti přispívat 2.200 korun měsíčně, tak ale nečiní od června loňského roku (2009).
Dalším zapomětlivým otcem je třicetiletý muž z Hradce Králové, který dluží matce svého potomka částku třicet tisíc korun. Otec se o sedmiletého chlapce nezajímá již od ledna 2008. Podle rozsudku Okresního soudu v Hradci Králové má přispívat na syna 1.200 korun každý měsíc. Ve čtvrtek (28. ledna 2010) si od policistů vyslechl podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy.
S otcovskou láskou to příliš nepřeháněl ani šestatřicetiletý muž z Náchoda. Ten neplní na dceru a syna vyživovací povinnost od dubna 2009. Matce do současné doby na nezletilé děti dluží 31 tisíc korun.

Všichni neplatiči výživného se svým jednáním dopustili přečinu zanedbání povinné výživy, protože neplatili výživné po dobu delší než čtyři měsíce. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na dvě léta.

Několik čísel ze statistiky územních odborů Hradec Králové:

Zanedbání povinné výživy: od 1. 1. do 30. 11. 2009 - 165 případů
                                            od 1. 1. do 30. 11. 2008 - 105 případů (za celý rok - 111)

nprap. Anna Pešavová - 29. ledna 2010

 

vytisknout  e-mailem