Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontroly na honech pokračují

Myslivci na honu v Luhách na Chlumecku měli vše v pořádku  

Hon 2010 - foto č. 1

Čtvrteční policejní kontrola nimrodů v Luhách na Chlumecku dopadla bez závad.

Na honu na bažanty 18. listopadu 2010 hradečtí odborníci z oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál zkontrolovali jedenáct myslivců a nezjistili žádný přestupek. Lovci měli v pořádku všechny potřebné doklady a zbraň. Negativní byly i dechové zkoušky na alkohol.
Od letošního listopadu (2010) policisté na Hradecku zkontrolovali již 117 myslivců z osmi mysliveckých sdružení. Zatím policisté nezjistili ze strany myslivců žádné vážné závady či nedostatky. Drobné nedostatky byly odstraněny hned na místě.

Policisté budou v kontrolách myslivců na honech pokračovat až do konce letošního roku.

Policisté kontrolují, zda u sebe myslivci mají platný lovecký lístek, zbrojní průkaz a potvrzení o povinném pojištění ke škodám. Kontrolují také technický stav a výrobní čísla zbraní. Kromě toho se policisté rovněž zaměřují na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů či jiných návykových látek před honem, ale i po jeho skončení, kdy lovci ještě mají u sebe zbraně.

Pokud policisté zjistí, že je kontrolovaná osoba (myslivec) na honu pod vlivem alkoholických nápojů, hrozí jí za přestupek ve správním řízení pokuta do 50 tisíc korun, přičemž policisté mohou zadržet zbraň. Při opakovaném spáchání přestupku může přijít o zbrojní průkaz.
Podrobněji zákon číslo 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů, (přestupky § 76a, odnětí zbrojního průkazu § 27)

Obdobně v loňském roce (2009) policisté na Hradecku při kontrolách třinácti mysliveckých sdružení, kdy zkontrolovali 180 myslivců, nezaznamenali žádné závažné nedostatky. Ani jeden myslivec nebyl pod vlivem alkoholu.

Nejtragičtější případ za posledních dvanáct let se stal v listopadu 1998 v bažantnici na okraji Hradce. Tehdy tam myslivec při manipulaci se zbraní náhodou střelil svého kolegu do břicha a ten na následky zranění zemřel. Oba muži byli cizinci.

Další závažný případ se stal v listopadu 2005 při honu v lese nedaleko Stračovské Lhoty na Hradecku, kdy utrpěl těžké zranění nohy osmačtyřicetiletý myslivec. Policistům se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání proti určité osobě a případ odložili.

Související dokument: První kontroly na honech

nprap. Anna Pešavová - 26. listopadu 2010

Odkazy do noveho okna

Hon 2010 - foto č. 1

Hon 2010 - foto č. 1 

Detailní náhled

Hon 2010 - foto č. 2

Hon 2010 - foto č. 2 

Detailní náhled

Hon 2010 - foto č. 3.

Hon 2010 - foto č. 3. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem