Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

A peněženka z kabelky byla fuč

Pozor na kapsáře, zdá se, že jim začíná zimní sezóna 

S blížícím se podzimem policisté stále více zaznamenávají krádeže peněženek z odložených kabelek. Vypadá to, že zloději zahájili zimní sezónu a svá působiště přesunují stále více do uzavřených prostor. Krádeže peněženek se totiž týkají nejen obchodů a kabelek pověšených na nákupních vozících, ale také čekáren, restaurací, diskoték a klubů. Poberta si vždy vyčíhá chvilku nepozornosti, a buďto vytáhne jen samotnou portmonku, nebo v horším případě sebere rovnou celou kabelku či tašku. Jen v průběhu konce minulého týdne náchodští policisté řešili pětici podobných případů.
 
Na svoji neopatrnost doplatila například ve čtvrtek 11. 11. 2010 odpoledne seniorka v Jaroměři. V době, kdy se věnovala výběru zboží, jí kdosi vytáhl z tašky, zavěšené na vozíku, peněženku s veškerými doklady a navíc také s šesti tisíci korunami. Zloděj si poradil, i když měla žena odloženou tašku zavřenou. Na krádež zákaznice přišla až u pokladny, když chtěla platit.
 
Páteční dopoledne 12. 11. 2010 nebylo šťastným dnem pro mladou ženu z Náchoda, kterou okradli v čekárně u dětského lékaře. Dosud neznámý poberta jí sebral peněženku odloženou na lavici v čekárně a s ní i doklady a dvě platební karty.
 
Je samozřejmé, že na své věci je nutné dávat pozor i v nočních hodinách, v klubech a na diskotékách. Sobotní noc 13. 11. 2010 se v tomto směru nevydařila mladé ženě z České Skalice. Zřejmě zabraná do víru tance, neuhlídala svoji kabelku, kterou si předtím, než šla na parket, odložila na stolek. Příležitosti hned někdo využil a kabelky se zmocnil. V kabelce měla žena opět všechny své doklady, peníze, a tentokrát i mobilní telefon.
 
Ve všech případech nahrává pachatelům kromě jejich zlodějské zručnosti do jisté míry také neopatrnost samotných okradených. Že se pachatelé zaměřují na lidi starší a nemohoucí, není žádnou novinkou. Mnohdy se však oběťmi krádeží stanou i mladí lidé, kteří byli při ochraně svého majetku tak trochu lehkomyslní.
 
V době podzimního a zimního nakupování kapsáři pak čekají na zákazníky, kteří své peněženky ledabyle zastrčí do kapes u kabátů a bund nebo je nosí v otevřených kabelkách.
 
Policisté proto apelují na všechny, aby si svůj majetek chránili co nejlépe. Pozdní lítost totiž obvykle příliš nepomáhá.
 
por. Bc. Eva Prachařová
15.11. 2010

vytisknout  e-mailem