Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Aby získal od příbuzné peníze, vymyslel si historku o novém zaměstnání

Písek – Důvěřivá žena si vzala půjčku, aby mu pomohla, to se jí nevyplatilo. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Písečtí kriminalisté obvinili ve spolupráci s policisty z píseckého obvodního oddělení v těchto dnech muže (38 let) z Písecka ze spáchání přečinu podvodu. Tento muž měl v průběhu uplynulých čtyř měsíců připravit o peníze svoji příbuznou.
 
Vymyslel si legendu o tom, že si našel práci v jedné firmě. Ženě dále řekl, že potřebuje oprávnění k řízení vysokozdvižného vozíku, které získá po absolvování speciálního kurzu. Bez toho by místo nezískal. Ženě ještě sdělil, že kurz stojí 30 000 korun a že mu zaměstnavatel tyto peníze po uplynutí zkušení doby vrátí. Aby mu poškozená uvěřila, předložil jí fiktivní pracovní smlouvu. Žena bez váhání chtěla dotyčnému pomoci, proto uzavřela v jedné bance smlouvu o úvěru ve výši 30 000 korun. Pachatel si peníze vzal a použil je pro osobní potřebu. Ženě do dnešního dne peníze nevrátil.
 
Tuto ženu pak zneužil ještě jednou, když bez jejího souhlasu a bez jejího vědomí vyplnil a podepsal jejím jménem formulář jedné energetické společnosti se žádostí o změnu zákazníka, respektive přepis elektroměru. Na základě této žádosti vznikla smlouva mezi poškozenou ženou a energetickou společností o dodávkách elektřiny ovšem k místu bydliště pachatele. Ten bez váhání smlouvu jménem poškozené podepsal, čímž dodavatele energie uvedl v omyl. Dodanou energii pak neuhradil.

Celková škoda, kterou svým protiprávním jednáním v těchto dvou případech napáchal, přesáhla částku 55 000 korun. Kriminalisté muže stíhají na svobodě.
 
 
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
16. září 2013

vytisknout  e-mailem