Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Advokát porušil svou povinnost

HRADECKO - Firma mohla přijít o miliony korun. 

Policisté po 5letech náročného šetření, dokazování a shánění důkazů ukončili návrhem na podání obžaloby případ 59letého nyní již bývalého advokáta z Hradce Králové. Muž je obviněn ze spáchání zločinu porušování povinnosti při správě cizího majetku ve stádiu pokusu, za což mu hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let. Obviněný muž na začátku července 2013 za využití plné moci, kterou mu vystavili zástupci jedné zahraniční společnosti, nechal bez jejich vědomí sepsat notářský zápis o uznání závazku z peněžité pohledávky ve výši téměř 26 milionu korun pro muže, který pro společnost vykonával funkci rozhodce. Bez souhlasu, vědomí a v rozporu se zájmy společnosti nechal ještě do notářského zápisu zakomponovat splatnost závazku do 14 dní a smluvní pokutu ve výši 0,5% z dlužné částky za každý den prodlení a  úrok z prodlení ve výši 8,05% ročně z dlužné částky, kdy již v polovině září pokuta dosáhla částky více jak 8,5 mil. korun.

Několika znaleckými posudky bylo prokázáno, že muž nebyl oprávněn danou společnost zastupovat a tedy ani oprávněn sepsat pohledávku ani smluvní pokutu. Například znalec z oboru ekonomie musel prozkoumat celou avii spisů, z kterých zjišťoval, zda finanční částka (26 mil.) za rozhodčí smlouvy byla reálná a odpovídala dané skutečnosti a zda mohla být uvedena v notářském zápisu v návaznosti na požadované smluvní pokuty. Muž se k činu nedoznal a popřel, že by nedostal pokyn od společnosti k sepsání notářského zápisu. 
Velkým problémem v případu bylo, že dodávání podkladů ze zahraničí cestou mezinárodní spolupráce trvalo dlouhou dobu. Například na výslech zástupce společnosti jsme čekali více jak rok. 

por. Iva Kormošová
6.2.2019, 14.30
 

vytisknout  e-mailem