Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Agresivní muž zaútočil na policisty nožem

SOKOLOVSKO – Oba policisty zranil. Nyní mu hrozí až šestileté vězení. 

V úterý 4. června letošního roku krátce po 20. hodině oznámila devětatřicetiletá žena ze Sokolova na tísňovou linku 158, že její bývalý devětadvacetiletý přítel nechce odejít z bytu a navíc začíná být agresivní. Na místo se okamžitě vydala hlídka z obvodního oddělení Sokolov – město. Po svém příjezdu se hlídka spojila s oznamovatelkou, která i nadále požadovala po svém bývalém partnerovi, aby z jejího bytu odešel. Policisté tedy muže vyzvali, aby bytovou jednotku opustil. Ten si začal balit osobní věci, ale po chvíli uvedl, že byt neopustí. Policisté ho znovu několikrát vyzvali, aby byt opustil, nebo využijí svého oprávnění a bude použito donucovacích prostředků. Následně si měl devětadvacetiletý muž lehnout na postel a na opakované výzvy nereagoval. Policisté k němu přistoupili, na což muž zareagoval tak, že na jednoho z policistů zaútočil nožem, který měl zřejmě schovaný v posteli. Nožem opakovaně vedl několik výpadů proti tělu zakročujícího policisty, a to zejména do horní poloviny těla. Policisté následně proti agresivnímu muži, který i nadále pokračoval ve svém jednání a nožem aktivně útočil, použili donucovací prostředky. Po chvíli byl muž policisty zpacifikován. I přesto nadále kladl aktivní odpor a zakročující policisty se snažil „kousat“ zejména do rukou. Policisté muži přiložili služební pouta a následně byl eskortován na obvodní oddělení k dalším úkonům.
 
Zadržený devětadvacetiletý muž se podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s pozitivním výsledkem 0,83 promile. Test na přítomnost návykových látek vyšel s negativním výsledkem.
 
Zranění obou zakročujících policistů si vyžádalo lékařské ošetření s vystavením pracovní neschopnosti.
 
„Událost ze Sokolovska jen potvrzuje, jak je služba v našich řadách nevyzpytatelná, a že naši policisté nikdy předem nevědí, kdo stojí proti nim a jaké má úmysly. Vážím si proto každého kolegy, který k plnění svých služebních úkolů přistupuje zodpovědně, s plnou vážností a nutno dodat, že i s nasazením vlastního zdraví a života. O okolnostech zákroku a zdravotním stavu obou policistů jsem hovořil s krajským ředitelem, který mě ujistil, že by se zranění naštěstí měla obejít bez vážnějších následků. Kolegům přeji především brzké uzdravení,“ uvedl policejní prezident genpor. Martin Vondrášek.
 
Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání devětadvacetiletého cizince, kterého obvinili ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě.
 
V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na šest let.

nprap. Jakub Kopřiva
7. 6. 2024

vytisknout  e-mailem