Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Agresivní řidič německého autobusu neuposlechl výzvy policistů

Český Krumlov – Museli proti němu zakročit policisté ze Zásahové jednotky. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Dramatické okamžiky zažili dnes cestující německého autobusu, který jel po 15:00 z Českého Krumlova směrem na Dolní Dvořiště. Řidič (44 let), který autobus řídil, svým arogantním chováním a především nerespektováním několika výzev policistů, způsobil značné nepříjemnosti ne jenom sobě, ale také lidem, kteří v autobuse seděli.
 
Na jeho chování upozornili českokrumlovské policisty strážníci tamní Městské policie, kteří požádali policisty o součinnost. Řidič autobusu totiž nesprávně zaparkoval na autobusovém nádraží v Českém Krumlově, a proto dostal od strážníků botičku. Následně odmítl zaplatit pokutu a zároveň se pokoušel botičku sám demontovat. Českokrumlovští policisté vyjeli okamžitě na místo. Zde však nalezli pouze demontovanou botičku. Řidič i s autobusem totiž mezi tím vyrazil směrem do Dolního Dvořiště.
 
Policisté z obvodního oddělení ve Vyšším Brodě začali autobus neprodleně pronásledovat. Během jízdy několikrát dávali řidiči autobusu pokyn k zastavení, ten však výzvy policistů nerespektoval. Pronásledování bylo ukončeno až v obci Rybník nedaleko Dolního Dvořiště. Autobus se zde pokoušel otočit. Na to policisté zareagovali a pokusili se mu zatarasit cestu. Zároveň požadovali po řidiči, aby z autobusu okamžitě vystoupil. Ten se však zachoval zcela opačně. Při couvání se pokusil na policisty najet. Ti však naštěstí včas uskočili. Následovala další výzva, kdy zasahující policista přistoupil k autobusu. Řidič se choval velmi agresivně. V ruce držel železnou tyč o délce cca 120 cm a snažil se s ní přes otevřené okénko u řidiče do policisty strkat. Následně se schoval mezi cestující. Celá situace byla o to dramatičtější, že bylo velké teplo a lidé v autobuse začali horkem kolabovat. Bylo potřeba učinit okamžité opatření.
 
Na místo proto dorazila Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Policisté neváhali a svým pohotovým zákrokem dostali řidiče ven z autobusu. Ten se při jejich zákroku bránil a rozhodně neměl v úmyslu uposlechnout výzvy policistů a následovat je. Při zákroku proto policisté použili v souladu se zákonem donucovací prostředky – taser, hrozba namířenou střelnou zbraní a řidiči také přiložili služební pouta.
 
Při incidentu nebyl nikdo z cestujících ani řidič zraněn. Případem se zabývají českokrumlovští kriminalisté, kteří nadále zjišťují všechny okolnosti celé události. V současné době zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě. Pachatel byl zadržen a umístěn do cely v Českém Krumlově.  
 

por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz

24. června 2012

Odkazy do noveho okna

místo události 1

místo události 1 

Detailní náhled

místo události 2

místo události 2 

Detailní náhled

místo události 3

místo události 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem