Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Akce "24 BLUE" v Libereckém kraji

KRAJ - Nejvíce prohřešků bylo na železničních přejezdech, kde lidé přecházeli v době, kdy svítilo červené výstražné světlo či byly spuštěny závory. 

Policisté z celého Libereckého kraje se v době od 7:00 hodin dne 10. března 2016 do 7:00 hodin dne 11. března 2016 zapojili do mezinárodní akce na železnici s názvem "24 BLUE".

Akce byla zaměřená zejména na drogovou problematiku na železnici, vandalismus, kapesní krádeže, krádeže z nákladních vlaků, krádeže železničních součástí, poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, případně i obecného ohrožení  spojených s provozem na železnici.a ostatní trestnou činnost související s narušením veřejného pořádku. Policisté prováděli kontrolu vlakových nádraží, odstavených vagónů a osob pohybujících se v jeho v prostorách. Pátrali po osobách a věcech.  Do akce se zapojilo bezmála 150 policistů z pořádkové služby a ze Služby kriminální policie a vyšetřování, kteří zkontrolovali celkem 8 desítek osobních vlaků,  3 desítky nákladních vlaků,  bezmála 130 nádražních budov a jejich okolí a téměř na 2 stovky železničních přejezdů. 

Během akce zkontrolovali policisté ve vlacích nebo v prostorách nádraží celkem 286 osob, z nichž na Liberecku jednu osobu zajistili. Jednalo se o osobu v SIS (informační systém, který slouží pro pátraní po osobách hledaných, pohřešovaných, nežádoucích, do kterého přispívají všechny členské státy ze svých národních pátracích databází). Cizinec neoprávněně pobýval na území České republiky.

Policisté prováděli v rámci akce také kontroly funkčnosti zabezpečovacích zařízení na železničních přejezdech a dodržování zákazu vstupu a vjezdu na železniční přejezd, jsou-li tato zařízení v činnosti. Kontroly byly také zaměřeny na výkupny kovů, a  to v návaznosti na aktuální stav trestné činnosti v této oblasti.

V České Lípě řešili policisté cizího státního příslušníka Ukrajiny pro pobyt v naší republice bez víza. Za přestupek mu na místě uložili blokovou pokutu. 

Na území celého Libereckého kraje řešili policisté celkem 16 přestupků spáchaných na železničníh přejezdech. Jednalo se o přecházení přejezdu v době, kdy na něm svítilo červené výstražné světlo nebo byly spuštěny závory a dále o jízdu přes železniční přejezd v době, kdy svítilo výstražné červené světlo. Nejvíce těchto přestupků odhalili policisté na Jablonecku.  Kromě toho policisté v celém kraji odhalili dalších 27 jiných přestupků dle Zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb.

Do akce "24BLUE se zapojují i ostatní členské státy EU. Tato akce napomáhá k odhalování trestných činů na železnici a také k předcházení páchání této trestné činnosti.


15.3.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem