Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátrání po pohřešovaných

Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných osobách pomáhá již od roku 2010. V letošním roce byl rozšířen také na seniory. 

Při pátrání po pohřešované osobě, dítěti i dospělému, je vždy rozhodujícím faktorem čas. To platí dvojnásob u zranitelnějších věkových skupin, kterými jsou bezesporu děti a senioři. K  nalezení pohřešovaného často získáváme cenné informace ze strany veřejnosti. Zásadním je proto nastavení mechanismu, díky kterému se informace o pátrání k veřejnosti dostanou.

Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech

Národního koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech spustilo Ministerstvo vnitra z důvodu zvýšení rychlosti a efektivity pátrání již v roce 2010. Jedná se o systém včasného varování v případech, kdy život nebo zdraví pohřešovaného dítěte je v ohrožení. O aktivaci mechanismu a zařazení dítěte do něj rozhoduje Policie ČR. Systém je založen na rychlém přenosu informací o pohřešovaném dítěti od policie k veřejnosti, zejména prostřednictvím médií. Rodinám pohřešovaných dětí je ze strany policejních psychologů poskytována profesionální psychologická pomoc, obrátit se mohou rovněž na linky důvěry a neziskové organizace poskytující pomoc v obtížných životních situacích.

Za rok 2023 bylo celkem vyhlášeno 3045 pátrání po pohřešovaných osobách. Z toho bylo 2987 osob vypátráno. Z 1397 vyhlášených pohřešovaných dětí se jednalo o 732 dětí do 15 let a 665 dětí od 15 do 18 let. „K pátrání po každém pohřešovaném přistupujeme velmi zodpovědně s maximálním možným nasazením sil a prostředků. Z uvedených statistických přehledů bylo za uplynulý rok i  29 z dětí do 15 let vyhlášeno jako dítě v ohrožení a ve všech případech se podařilo děti najít,“ doplňuje plk. David Janda, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Aplikace ECHO

Vyšší zranitelností se vyznačují také pohřešovaní senioři. Z toho důvodu Policie ČR a Ministerstvo vnitra připravili v letošním roce rozšíření zmiňovaného mechanismu o  seniory. Připravuje se i zapojení dalších subjektů, které mohou při pátrání pomoci. V návaznosti na to dochází k rozšíření záběru aplikace ECHO. Aplikace vznikla v úzké spolupráci s Policií ČR a je přímo napojena na policejní databázi pohřešovaných dětí v ohrožení. V okamžiku, kdy policie vloží do databáze nový případ, obdrží všichni uživatelé notifikaci. První hodiny od zmizení jsou totiž zásadní a s každou další minutou šance na nalezení dítěte výrazně klesá. V aplikaci ECHO jsou k dispozici vždy aktuální informace. Uživatelé mohou jedním stisknutím zavolat Policii ČR a předat relevantní informace. Vznik aplikace iniciovali policisté a vznikla za podpory programu Nadace Vodafone. V letošním roce se dočkala zmiňovaného rozšíření o pohřešované seniory, protože stejně jako u dětí rozhodují při pátrání po nich často minuty. 

Rozšíření Národního koordinačního mechanismu o pohřešované seniory

„Rozšíření Národního koordinačního mechanismu o pátrání po ohrožených seniorech včetně rozšíření záběru aplikace ECHO nás nesmírně těší. Po dětech jsou totiž právě senioři tou nejohroženější skupinou, aplikace ECHO tak najde ještě větší využití,“ vysvětluje Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone. A dodává: „Jako partner, který doprovází aplikaci od jejího zrodu, jsme hrdí, že se vyvíjí tímto směrem. Chceme vzdát velké díky i všem těm, kteří se do samotného pátrání zapojují ať už profesionálně či dobrovolně skrz aplikaci.“

Projekt Ztracená pomněnka

Protože veřejnost již v minulosti několikrát přispěla k úspěšnému pátrání realizuje Policie ČR společně s pojišťovnou Slavia projekt Ztracená pomněnka. Cílem projektu je motivovat lidi k vzájemné pomoci, empatii a všímavosti. Ocenění i hodnotnou cenu v něm získají ti, kterým nejsou lhostejné problémy ostatních. Ztracenou pomněnku dostanou za pomoc při nalezení pohřešovaného člověka. Bez ohledu na to, zda jde o dítě, dospělého nebo seniora.

odbor prevence Policejního prezidia ČR
odbor pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR
10. 6. 2024

Odkazy do noveho okna

Pomněnkový den - Amber Alert

Pomněnkový den - Amber Alert 

Detailní náhled

Pomněnkový den - Amber Alert (2)

Pomněnkový den - Amber Alert (2) 

Detailní náhled

Aplikace ECHO

Aplikace ECHO 

Detailní náhled

QR kódy Aplikace ECHO

QR kódy Aplikace ECHO 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem