Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Ochrana rekreačních objektů

KARLOVY VARY - Prevence se vyplatí 

 
Konec prázdnin znamená nejen začátek nového školního roku, ale také postupné přípravy na podzim a zimu, opuštění a úklid chat nebo rekreačních objektů.
Za devět měsíců letošního roku přijali policisté 59 oznámení o vloupání do rekreačních objektů soukromých osob, hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na jeden a čtvrt milionu korun.  V době dovolených si lidé zpříjemňují pohodlí praktickým vybavením chat,  různými elektrickými spotřebiči, pracovním nářadím, lůžkovinami, zásobami potravin, mnohdy i  cennými předměty.
Pokud zloděj zjistí, že je chata opuštěná, láká všechno,co v chatě zůstává.
 
Z praxe můžeme rozdělit pachatele vloupání do rekreačních objektů do tří skupin:
pachatel „slušňák“ - ten se vloupá do objektu, sní a vypije co může, otevře si láhev alkoholu, ale nic neničí a nedevastuje. Setkali jsme se s případem, že pachatel po sobě uklidil a ustlal postel. Pouze si vzal, asi na památku, malé tranzistorové rádio, které však prodal.
Zloděj „vandal“ při vloupání do objektu užívá hrubé síly, ničí zařízení, co nerozbije a nezničí, to odcizí, zůstává po něm jen spoušť.
Zloděj na objednávku“ si vybírá objekty, ve kterých jsou cenné nebo starožitné předměty, zpravidla zná velmi dobře cenu odcizených věcí .
Jako další mohu uvést zloděje „šmejdila“. Ten vnikne do objektu, vše prohledá a odnese s sebou věci, které lze prodat, nejčastěji se jedná o kabely, elektrospotřebiče, zahradnické nářadí. 
Několik případů z poslední doby mohu uvést.
Na Chebsku řešili kolegové během jednoho dne dva případy oznámení,
v Lázních Kynžvart se vloupal pachatel do chaty tak, že odstranil petlici u vchodových dveří, z chaty odcizil  láhve vína, koňak a  15 piv, nezapomněl na různé potraviny.
V Chebu se do chaty dostal zloděj nezamčenými dveřmi. Odcizil řetězovou benzinovou pilu a motorovou sekačku. Aby se dostal z pozemku, poškodil drátěné oplocení vedle branky.
 
V Chodově na Sokolovsku se pachatelé vloupali násilím do chat, kde věše prohledali, odcizili strunovou sekačku, nezastavilo je ani ocelové lanko s visacím zámkem zabezpečující skříň. Do jedné z chat se pokusil zloděj dostat dveřmi, když se mu to nepovedlo, rozbil okno. Z obou chat se ztratily prodlužovací kabely a železné věci, které lze zpeněžit ve sběrnách.
 
Zloděj „vandal“ byl dopaden na Karlovarsku. Policisté dopadli zloděje, který řádil v Abertamech. Místnímu muži prokázali  sedm vloupání do chat. Škoda na odcizených věcech   je vyčíslena v částce 100 tisíc korun, na poškozeném zařízení se částka blíží sumě 50ti tisíc.
Do chat se vloupával hrubou silou, vytrhával petlice, palubky ze dveří, rozbíjel skleněná okna, ničil vchodové a interierové dveře a v jedné z chat dokonce poškodil koberec výkaly. Několik chat pouze prohledal, aniž by cokoli odcizil, v dalších chatách ukradl alkohol, oblečení, svítilnu. Největší škodu způsobil majitelům z Prahy. Ti nebyli na chatě 14 dní a když přijeli, nestačili se divit. Rozbité okno, zničené dveře od kůlny a mnoho věcí zmizelo. Pachatel odcizil lovecké luky, tureckou šavli, dalekohledy, vzduchovou  pušku, jeřáb na zvedání břemen, elektrickou  vrtačku, vystřelovací nůž, křovinořez,, hydraulické kleště, pákové kleště, vojenský ruksak a další věci. Na zařízení způsobil pachatel škodu za 10 tisíc korun, na odcizených věcech vyčíslil poškozený částku 100 tisíc.
 
Jaké má chatař či chalupář možnosti ochrany svého majetku?
Základem jsou mechanické zábranné prostředky - bezpečnostní zámky, složitější uzamykací systémy, ochranné okenní folie, skla, okenice .
Vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice.
 
Určitou nadstavbou jsou elektrické zabezpečovací signalizace. Ne ze všech rekreačních objektů je však telefonické či jiné spojení s okolním světem možné, ale i tyto problémy lze vyřešit. V mnohé chatařské lokalitě je určitě alespoň jedna telefonní linka k dispozici. K ní lze připojit automatický telefonní hlásič, který po obdržení signálu o narušení objektu vyvolává předem naprogramované jedno či více telefonních čísel a předá tak informaci zodpovědné osobě. Na hlásič lze připojit “hlídání” i více objektů.
 
Netradičním řešením je využití “rádiových” zabezpečovacích ústředen, které se instalují v objektech. Na jednotlivé ústředny v objektech se připojí nástrahové detektory. Jde o jednoduchou a spolehlivou detekci pohybu pachatele v objektu. Instalace a detektor  jsou skryté. Jejich montáž je velmi rychlá.
Systém může monitorovat sjednaná soukromá bezpečnostní agentura.
 
Při pojištění objektu a jeho zabezpečení by se měli majitelé rekreačních objektů podmínkami a názory pojišťoven. Zatím mnohým pojišťovnám stačí zabudování dobrých zámků, mříží apod.
 
Praxe nám však ukazuje, že osamocené mechanické zábranné prostředky v některých pachatelích vzbuzují větší agresivitu, kteří způsobí škody podstatně větší.
 
Vybráno ze Sborníku přednášek - konference “Zabezpečení obydlí a objektů”
(výňatek z příspěvku “)
zpracovala : por.PhDr.Papežová Zdeňka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 
 
     
 
 

vytisknout  e-mailem