Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Policie radí

KARLOVY VARY - Pozor na padělané bankovky 

V souvislosti s probíhající dobou dovolených a s tím spojeným oběhem peněz je vhodné si připomenout několik rad, které se týkají bankovek a výměny různých měn.
Na co si tedy dávat pozor?
Zvláště obchodníci by si měli bankovky dobře prohlédnout, opatrnost je na místě i u zákazníků.
Riziko, že se člověku dostane do ruky padělek, je nejen u české měny, ale také u cizí. Proto je dobré před dovolenou nakupovat cizí měnu v bankách a dalších oficiálních institucích.
Policisté na Karlovarsku se setkávají s  případy výskytu padělků bankovek české i jiné měny v různých nominálních hodnotách a s různým stupněm nebezpečnosti.                
Jak poznat padělek?
K nejrychlejšímu laickému rozpoznání slouží souvislý proužek viditelný z rubové strany. Proti světlu je vidět celý, vystupuje nad povrch papíru, v proužku je vyražena nominální hodnota bankovky
Druhý možný způsob rozpoznání je kontrola vodoznaku. Ten je zřetelně viditelný proti světlu, tvoří portrét osobnosti, vyobrazené na bankovce. Z lícní strany je stranově obrácený proti portrétu vytištěnému.
Dalším znakem je soutisková značka. Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé část zbývající, linky se proti světlu musí krýt.
Při laické kontrole bankovky-můžeme využít i sklopného efektu. Na bankovce položené ve výši očí, ve vodorovné poloze proti světlu, by se měl objevit skrytý obrazec - číslo, označující nominální hodnotu bankovky.
V případě, že si nejste jistí, máte možnost porovnat podezřelou bankovku s dostupným originálem. Na první dotek může padělek na sebe upozornit kvalitou papíru.
 
Pokud zjistíte padělek, nebo máte podezření, že bankovka vykazuje znaky padělání, máte povinnost tuto bankovku odevzdat na policii nebo v peněžním ústavu. Bankovka je pak zaslána na odbor ochrany platidel a správy hodnot - zkušebna   ČNB v Praze. V případě, že je pravá, bude vám vrácena, v opačném případě jste o peníze přišli.   
Na závěr upozornění: Osoba, která ví o tom, že má padělek bankovky a snaží se jej udat zpět do oběhu, dopouští se trestného činu a vystavuje se nebezpečí trestního stíhání.
 
 

vytisknout  e-mailem