Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Rady pro bezpečí

KARLOVY VARY - Když jdete na první schůzku s neznámým 

Určeno hlavně dívkám a nejen jim.
Když už si domluvíte schůzku s někým, koho neznáte, je lepší, dohodnout se ještě s nějakým dalším párem a jít na schůzku ve čtyřech. Nedostanete se tak do situace, kdy si za každou cenu budete muset povídat s někým, kdo vám třeba není sympatický, a je to rozhodně bezpečnější, než kdybyste šla sama. Pokud se přece jen chystáte na takovou schůzku jen ve dvou, řiďte se těmito radami:
·         Především si naplánujte cestu domů (sežeňte si někoho, kdo vás vyzvedne, nebo si vezměte peníze na taxík, nebo se domluvte s někým, kdo jde také večer ven, že se sejdete a pojedete domů společně).Taková opatření jsou vhodná nejenom z bezpečnostních důvodů, ale také proto, že vaše schůzka je časově omezená a někdo vás někde čeká.
·         Jako místo setkání zvolte rušnější prostředí. Pokuste se to zařídit tak, abyste se sešli někde, kde to dobře znáte, a pokud možno, kde lidé znají vás.
·         Vždycky řekněte rodině a přátelům, kam jdete a s kým.
·         I kdyby se vám dotyčný sebevíc líbil, není dobré chodit k němu domů, jít s ním na procházku do opuštěných míst, nebo nastupovat k němu do auta - stále nevíte, kdo to je a nemáte jistotu, zda mu můžete věřit.
·         Pokud máte během takovéto schůzky nepříjemný pocit (dotyčný je vám nesympatický, divný, cítíte, že něco není v pořádku), nepodceňujte svůj instinkt.
·         Dejte dotyčnému jasně najevo, že spousta lidí ví, s kým trávíte večer, a kam jste šli (pokud vás někdo někde čeká, určitě se o tom zmiňte).
·         Jinak si cokoliv vymyslete, snažte se dostat k telefonu a zavolejte kamarádce, rodičům, známým, kde jste, aby kdokoliv z nich se pro vás zastavil a trval na společné cestě domů.
·         Tyto rady neplatí jen pro schůzku s někým, koho vidíte v životě poprvé. Je vhodné řídit se jimi i na takových schůzkách ve dvou, kdy dotyčného příliš dobře neznáte a moc toho o něm nevíte, protože jste se seznámili například na nějaké mimoškolní aktivitě (sportovní klub, hudební škola, taneční, turistický zájezd, při cestování apod.).
 

vytisknout  e-mailem