Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Akce ALFA I. - 4. ledna 2008

Zadržena tříčlenná skupina dealerů a prodejců drog  

Akce ALFA I. - Svitavsko - 4. ledna 2008 - Toxi tým S Včk HK (foto)
! Zadržena tříčlenná skupina dealerů a prodejců drog
! Prokázána výroba a distribuce pervitinu v hodnotě
zhruba 30.000 korun

 
Kriminalisté východočeského Toxi týmu ze Svitav úspěšně završili několika měsíční akci s pracovním názvem ALFA. Akce vedla k rozkrytí tříčlenné skupiny výrobců a distributorů pervitinu. Jednadvacetiletý muž ze Svitav je podezřelý z toho, že v období od září 2007 do současnosti sám i společně s třiadvacetiletým mladíkem ze Svitav vařil a distribuoval pervitin. Jeho společník pak ve stejném období také samostatně vyráběl tuto drogu a dále ji distribuoval mezi úzký okruh svých známých na Svitavsku ve věku od dvaceti do pětadvaceti let. Oba mladíci nejsou v drogové trestné činnosti nováčky. Jednadvacetiletý se tohoto jednání dopouštěl v  době, kdy očekává pravomocný rozsudek soudu pro své minulé drogové delikty a třiadvacetiletý pak byl právě v září loňského roku propuštěn z výkonu trestu, který si pro obdobnou trestnou činnost odpykal. Aby muži minimalizovali riziko odhalení, drogu vařili zejména v přírodě na různých místech ve Svitavách, pouze výjimečně v trvalém bydlišti jednoho z nich. Oba muži jsou dlouhodobými uživateli pervitinu a jeho výroba a distribuce, krom drobné majetkové trestné činnosti jednoho z nich, tvoří hlavní zdroj jejich příjmů.
Dalším podezřelým z výroby a distribuce pervitinu je třetí, také třiadvacetiletý muž ze Svitav. Nezákonného jednání se měl dopouštět za obdobných podmínek jako první dva podezřelí již od března 2007, společně s ním se na výrobě drogy podílel již uvedený jednadvacetiletý mladík ze Svitav.
Kriminalisté prozatím prokázali výrobu a prodej pervitinu za30.000 korun. Z výše škody je zřejmé, že výrobci a zároveň dealeři metamfetaminu měli velké obavy ze znovu odhalení a s nelegálním drogovým obchodem byli opatrní. Však také oproti předchozím případům, kdy byli dopadení muži již pravomocně odsouzeni, policisté nezajistili v tomto případě ani předměty a pomůcky, potřebné k varu drogy, neboť díky svým zkušenostem trojice mužů tento pro policisty důkazní a usvědčující materiál, raději po varu likvidovala.
     Všechny tři podezřelé obvinil policejní komisař z trestného činu nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek a jedů, za což jim hrozí trest odnětím svobody od 1 do 5 let.
      Jednadvacetiletý mladík v současné době očekává v cele předběžného zadržení rozhodnutí soudu o vazbě. Policejní komisař i s přihlédnutím k tomu, že byl v minulých dnech obviněn z trestného činu pokusu znásilnění, kterého se měl dopustit 1. ledna.2008 ve Svitavách, podal  návrh na jeho vzetí do vazby.
 
V článku ilustrační foto Policie ČR
 
ALFA II. - Svitavsko - 16. 1. 2008 (více) 
 
ALFA III. - Svitavsko - 1. 2. 2008 (více)
 
 

Mgr. Martina Simonová, Mgr. Renata Šanderová

vytisknout  e-mailem