Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce „BAZARY“

BEROUNSKO - Policisté pátrali po odcizených věcech. 

Berounští policisté včera v průběhu celého dne vyrazili na akci s názvem „BAZARY“. Tato akce je zaměřena na kontrolu vykoupeného zboží v bazarech s cílem zjistit, zda se nejedná o věci pocházející z trestné činnosti. Policisté aktuálně reagují na nápad trestné činnosti v našem regionu a tyto kontroly pravidelně opakují v průběhu celého roku. Včerejší akci směřovali především na kontrolu jízdních kol, jejichž krádeže se v poslední době v našem okrese objevují častěji. Kontrolováno bylo i další zboží např. autorádia, navigace, pracovní nářadí apod. Do akce byli nasazeni uniformovaní policisté a také kriminalisté, kteří zkontrolovali celkem deset bazarů. Všechny zkontrolované věci byly v pořádku a nepocházely z trestné činnosti. Majitelé bazarů si ve většině případů dávají pozor, aby nevykoupili kradenou věc. Ne vždy se jim však podaří zjistit, že se o odcizenou věc jedná. Pokud policisté v bazaru odcizenou věc najdou, dojde následně k jejímu zajištění a po provedených úkonech je vrácena majiteli. V minulosti se při této akci podařilo zajistit odcizená jízdní kola v jednom z berounských bazarů. Následně bylo zjištěno, že kola byla odcizena v Českých Budějovicích. Odcizené zboží totiž většinou končí v bazarech jiných okresů, než kde bylo odcizeno, aby byla obtížnější identifikace ze strany majitelů bazarů.
Jestliže však policisté zjistí, že majitel bazaru vykoupil zboží, o kterém věděl nebo mohl vědět, že pochází z trestné činnosti, dopouští se sám trestného činu podílnictví, za který může v případě odsouzení strávit za mřížemi až čtyři roky svého života.
Akce „BAZARY“  budou na okrese Beroun probíhat nárazově v průběhu celého roku.
 
Policisté radí občanům, aby od svých věcí větší hodnoty měli uschované nebo opsané identifikační znaky (výrobní čísla) a v případě, že jim bude věc odcizena, aby toto oznámili policistům s poskytnutím výše uvedených údajů. Identifikační znaky jsou následně vkládány do našich evidencí a v případě vypátrání odcizené věci mohou na základě provedené kontroly zjistit, že se jedná o odcizené zboží a dohledají majitele.
 
nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
12. února 2014
 
 

vytisknout  e-mailem